mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

U Sinju održan ‘Hod za život’, među građanima ministar demografije Ivan Šipić i saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj

Autor/ica
Objavljeno: 8 lipnja, 2024

U Sinju se danas hodalo za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. U Hodu za život, obitelj i Hrvatsku okupilo se oko 500 građana,  među njima su bili ministar demografije Ivan Šipić te saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji se zalažu za zakonsku, ekonomsku i svaku drugu zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti.

Sinj je jedan od 15 gradova u Hrvatskoj u kojem se ove godine, pod geslom ‘Glas rođenih za život nerođenih’, održava ‘Hod za život, obitelj i Hrvatsku’.

Organizatori ističu da je pravo na život – prvo od svih ljudskih prava, a Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi i da je svaki čovjek nezamjenjiv.

‘Mi ovdje smo se okupili i hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život počinje začećem. Mi koji živimo u demokraciji imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka i dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju i koji glasa nemaju. Mi hodamo i za sve one majke koje su u vrijeme najveće životne krize ostale bez podrške i obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 2/3, odnosno 75 posto žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Pobačaj nikada nije rješenje ni za dijete, ni za oca, ni za majku. Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života. Želimo zakonom osigurati i zaštititi taj otkucaj srca koji se javlja već 18. dan od začeća’, kazao je koordinator Hoda za život u Sinju Antonio Bilić.

Pobačaj prekida život nerođenog dječaka ili djevojčice, ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo, a sve politike trebaju osigurati i financijsku pomoć majci i djetetu, istaknuo je Martin Vrlić, član medijskog tima.

‘Ove godine je posebno bitno, jer prvi put u Sinju organiziramo Hod za život i nadamo se da će ova akcija postati tradicionalna u Sinju. Svojim hodom i pojavom želimo pokazati svim roditeljima, djeci i javnosti da mi tu stojimo beskompromisno za život. Protiv smo svake akcije koja je protiv života i ako bilo koja obitelj, bilo koja majka naginje prema tom rješenju da pobaci, mi smo tu kao podrška, da se odluči na život, pa i ako treba financijska pomoć. Glavna poruka je: Niste sami’. Bilo kakva podrška i bilo kakva zakonska odredba koja pomaže ženi da rodi je dobrodošla’, kazao je Vrlić.

IMG

Nacionalna koordinatorica za medije Hoda za život Kristina Bekić podsjetila je da je prvi Hod za život održan u Zagrebu 2016. godine i od tada raste i broj gradova i broj sudionika.

‘Mislim da s punim pravom i ponosom možemo reći da Hrvatska hoda za život. Cijela naša domovina želi dati podršku nerođenima od začeća do prirodne smrti. Ova inicijativa je potrebna svakom gradu i svakoj državi, jer obitelj je temelj svakoga društva’, kazala je Bekić.

Podršku Hodu za život u Sinju dali su i sinjski franjevci i članovi Udruge 4+ Sinja i Cetinske krajine.

‘Stvarno nas raduje i sretni smo da smo pokrenuli Hod za život u Sinju i to će biti naša tradicija. Ako smo za išta, onda moramo biti za život u svakom pogledu, pogotovo kada znamo kako se stanje odigrava i u našoj domovini i u našoj obitelji’, kazao je sinjski gvardijan fra Marinko Vukman.

Danas smo u Sinju mogli čuti iskustvo Ivana Čugure, oca troje djece od kojih je dvoje posvojeno i Livije Rogulj, majke šestero djece koja se nedavno doselila u Dicmo, koji su govorili o vrijednosti obitelji. U glazbenom dijelu programa nastupio je sinjski bend Piromani.

Dio atmosfere s Hoda za život u Sinju pogledajte u fotogaleriji Saše Tadinca:

ferata@ferata.hr
0997370409