Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

U Sinju predstavljen zbornik ‘Sinj i Hrvatsko proljeće’

Autor/ica
Objavljeno: 9 srpnja, 2021
zbornik

Na terasi Alkarskih dvora večeras je predstavljen zbornik ‘Sinj i Hrvatsko proljeće’.

Povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća zbornik je izdao Klub Sinjana u Zagrebu te Matica hrvatska Ogranak Sinj i Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba.

Zbornik ‘Sinj i Hrvatsko proljeće’ daje cjelovit uvid u ulogu sinjske krajine u Hrvatskom proljeću te obuhvaća istraživačke uvide, dokumente, osvrte i intervjue o reformskom pokretu Hrvatskog proljeća. Prvo predstavljanje upriličeno je u svibnju u Zagrebu, a sinjskoj publici večeras su ga predstavili doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj, prof. dr. sc. Branko Dubravica i urednik zbornika dr. sc. Jakov Žižić.

Uz njih, predstavljanju su nazočili gradonačelnik Sinja Miro Bulj, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gvardijan sinjskog Svetišta fra Ante Čovo, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, predsjednik Kluba Sinjana Zagreb Davor Varenina, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Sinj fra Mirko Marić i brojni drugi.

zbornik

Na samom početku okupljene su pozdravili gradonačelnik Miro Bulj, župan Blaženko Boban i fra Mirko Marić koji je pročitao pismo akademika Davorina Rudolfa koji nije mogao nazočiti večerašnjem predstavljanju.

Urednik zbornika ‘Sinj i Hrvatsko proljeće dr. sc. Jakov Žižić sretan je i ponosan što zbornik konačno predstavljaju i sinjskoj publici.

‘Uvijek je bilo u planu da ovaj zbornik predstavimo i u Sinju. Zagrebačko predstavljanje tempirali smo da bude na obljetnicu središnjeg proljećarskog skupa. Zanimljivo da nam se danas poklopilo, što nismo planirali, da je sinjsko predstavljanje baš na obljetnicu rođenja dr. Dražena Sesardića koji je bio predsjednik Vrhovnog suda, jedna od vrlo važnih figura u svemu tome, jedan primjer ideološke neutralnosti i političke neovisnosti u to vrijeme. Drago mi je da se poklopilo s time. Naravno, ovo nije samo zbornik o njemu nego i o brojnim drugima’, kazao je urednik zbornika Jakov Žižić.

Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj također je izrazila zadovoljstvo što upravo u Sinju kazuju koji su to ljudi dali pečat tako bitnom događaju kao što je Hrvatsko proljeće.

‘Moramo progovarati o ovom gradu i ljudima koji su izgrađivali ovaj grad, o tome koliko je Sinj imao važnu ulogu u apsolutno svim događajima, a pogotovo u Hrvatskom proljeću. Ako danas definiramo hrvatsku državu, jednostavno je neizostavan ovaj dio Hrvatskog proljeća. Vrijednost ovog zbornika je velika. On je podijeljen na četiri cjeline i budući da ujedinjuje znanstvena istraživanja, same svjedoke i osvrte na te događaje, to predstavlja veliku vrijednost. Ovo je tek dio istraživanja koje ćemo mi kasnije provesti, kompleksnije, da usporedimo Hrvatsko proljeće s drugim hrvatskim sastavnicama vezanim uz Hrvatsko proljeće’, kazala je doc. dr. sc. Perić Kaselj.

O Sinju i Hrvatskom proljeću sinjskoj publici govorio je i prof. dr. sc. Branko Dubravica, koji je i sam bio sudionik Hrvatskog proljeća.

‘Moramo kazati koliko je to bilo osjetljivo vrijeme u kojem smo mi osjetili slobodu, da tih pola godine možemo pričati kao da nismo u istom prostoru i vremenu, a odjedanput smo dobili po glavi. Takav su nam flaster zalijepili na usta da dvadeset godina nismo progovorili o tome, a kamoli pisali. Ovo su samo naše uspomene’, kazao je prof. dr. sc. Branko Dubravica, koji je posebno želio istaknuti Sinjanina Petra Vuletu, koji je u Zadru vodio studente i stradao u Hrvatskom proljeću, a nije našao mjesto u ovom zborniku.

zbornik

Po završetku predstavljanja predsjednik Kluba Sinjana Zagreb Davor Varenina uručio je prigodne plakete sudionicima Hrvatskog proljeća koji su nazočili predstavljanju.

zbornik

Dodajmo kako su u glazbenom dijelu programa nastupili Dražen Žanko, Božo Župić i Mješoviti zbor grada Sinja, a moderator predstavljanja bio je mr. polit. Ivan Bota, potpredsjednik Kluba Sinjana.

zbornik

ferata@ferata.hr
0997370409