Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

U Trilju gostovanje izložbe Domobranstvo u Domovinskom ratu

Autor/ica
Objavljeno: 3 studenoga, 2023
Pozivnica

Izvor: Muzej triljskog kraja, Sanja Budić Leto

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Muzej triljskog kraja će ugostiti tematsku izložbu Muzeja Domovinskog rata u Splitu – Domobranstvo u Domovinskom ratu.

Evo što kažu autori izložbe, Petra Šimić i Matej Gabrilo:

‘Izložbom naziva Domobranstvo u Domovinskom ratu prisjećamo se početaka formiranja domobranskih postrojbi u Domovinskom ratu te njihovog razvoja i ratnih putova, s posebnim naglaskom na postrojbe Zbornog područja Split.

Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, 24. prosinca 1991. svojom je odlukom ustrojio domobranstvo kao sastavni dio hrvatskih oružanih snaga, a prvi zapovjednik general Zvonimir Červenko ustrojio je niz jedinica za obranu od velikosrpske agresije. Postrojbe domobranstva bile su na razini pukovnija, bojni i satnija te su dale veliki doprinos u obrani Hrvatske, a posebno su se istaknule u operacijama Bljesak i Oluja.

Posjetiteljima izložbe predstavljen je i kratki povijesni pregled hrvatskog domobranstva od 1868. do 1945. godine praćen autentičnim fotografijama koje je za potrebe izložbe ustupio Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba.

Pomoću izloženih predmeta i edukativnih panoa koji ih sadržajno prate, posjetitelji izložbe se zatim upoznaju s nastankom i ratnim putovima domobranskih postrojbi tijekom Domovinskog rata. Predmeti poput uniformi, vojne opreme i odlikovanja, zajedno s multimedijalnim sadržajem kao što su fotografije i video uradak nastao od autentičnih videozapisa iz Domovinskog rata, daju sveobuhvatan pregled razvoja Domobranstva kao dijela Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.’

Otvorenje će se upriličiti u ponedjeljak 6.11.2023. u 19 sati u Muzeju triljskog kraja uz prigodni recital učenika  4. b razreda Osnovne škole Trilj pod mentorstvom učiteljice Ivane Tadinac. 

Autori i domaćini izložbe pozivaju sve zainteresirane da u ponedjeljak posjete Muzej triljskog kraja, a ako ne budu u mogućnosti to učiniti, napominju da će izložba ostati otvorena do 30.11.2023. godine.

Pozivnica

ferata@ferata.hr
0997370409