tramax

U Zagrebu predstavljanje Leksikona Sinjske alke

Autor/ica
Objavljeno: 8 listopada, 2015

leksikon_alka01

U organizaciji Matice Hrvatske i Viteškog alkarskog društva, sutra u petak 9. listopada od 19 sati u Velikoj dvorani Matice Hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb, upriličiti će se predstavljanje Leksikona Sinjske Alke.

‘Leksikon će predstaviti akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, dr. med. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. Tihomir Cipek, prof. dr. Stipe Botica, urednik Leksikona,’ kazao je Jakov Žižić, mr. pol. i doktorant komparativne politike, jedan od autora Leksikona, ističući kako su reakcije javnosti uključujući onu stručnu i znanstvenu nakon promocije i prvog predstavljanja Leksikona u Sinju pozitivne.

Žižić je pozvao i Sinjane i Cetinjane sa zagrebačkim adresama te sve zainteresirane da dođu na predstavljanje Leksikona Sinjske alke:

‘Ovo je prva leksikološka obrada Sinjske alke i njenih sastavnica u povijesti. Ima sigurno nekih stvari koje se u slijedećim izdanjima mogu popuniti i popraviti.Međutim,za sada što smo čuli od znanstvene i stručne javnosti,ocjene su vrlo dobre, tako da je urednik leksikona i mi kao autori u tom pogledu zadovoljni.’

Leksikon sadrži 290 stranica gdje je smješteno više tematskih cjelina kojima je pokriven svaki aspekt povijesti Alke. Tako je Marko Trogrlić pisao o povijesnom području, fra Mirko Marić o Alki i franjevcima, Dinka Alaupović Gjeldum i Ana-Marija Vukušić tematski su obradile etnološke i kulturne elemente Alke. Profesor zemljopisa Velimir Borković zadužen je bio za lokalne i zemljopisne teme, Ivan Bošković za umjetničko područje, Josip Vučković pisao je o značajnim osobama, a Jakov Žižić o unutarnjoj i izvedbenoj strukturi Alke.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh