Učenice Cetinske krajine ‘pomele’ konkurenciju na županijskoj razini ‘Čitanjem do zvijezda’

Autor/ica
Objavljeno: 14 ožujka, 2023
citanjem do zvijezda

Nacionalni projekt za poticanje čitanja i kreativnosti ‘Čitanjem do zvijezda’ za osnovne i srednje škole provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Ciljevi su projekta razvoj retoričkih i kreativnih vještina kod učenika, istraživačko učenje iz različitih izvora (pisanih i elektroničkih), putovanja te sudjelovanje na radionicama, književnim susretima i sličnim aktivnostima.

Natjecanje se održava u dvije kategorije: kviz znanja iz odabranih knjiga koje imaju zajedničku temu i/ili kreativni uradak na zadanu temu. Ovogodišnja tema natjecanja za osnovne škole glasila je ‘Volim London’, a zadani naslovi bili su ‘Grimizna istraga’ iz serijala Sherlock Holmes Arthura Conana Doylea, ‘Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva’ Krunoslava Mikulana te ‘Zvijer iz Buckinghamske palače’ Davida Walliamsa.

Na školsko natjecanje, koje se održava u prosincu, prijavljuje se neograničeni broj učenika, a najbolja tri učenika čine ekipu škole na županijskoj i nacionalnoj razini natjecanja.

Županijska razina natjecanja održava se u ožujku, a ove godine datum održavanja bio je 8. ožujka.

Već tradicionalno, 1. mjesto na županijskoj razini osvojila je OŠ Ivana Lovrića iz Sinja. Učenice Ema Arbanas, Sara Bilić i Marija Čaić krile su se iza šifre 21230ARAMBAŠI i ostvarile 128 bodova (od ukupno 135). Njihove su mentorice Marinela Jenjić, Vesna Samardžić i Ivona Tabak.

Ekipu ARAMBAŠE u stopu prati ekipa koja se krije iza šifre 53433KOSINAC. Svi poznavatelji Cetinske krajine znaju da se izvor Kosinac nalazi u blizini OŠ Ivana Mažuranića Obrovac Sinjski. I upravo je ekipa OŠ Ivana Mažuranića u sastavu Ana Balajić, Lana Čengija i Lucija Širović s ostvarenih 119 bodova osvojila 2. mjesto na županijskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda. Njihove mentorice su Jelena Zujić i Antonija Mršić.

Od sinjskih škola na županijskom natjecanju sudjelovala je i OŠ Marka Marulića.

Dvije ekipe s najboljim rezultatom idu na državno natjecanje koje se održava u Čakovcu početkom svibnja. Mnogo uspjeha želimo učenicima OŠ Ivana Lovrića i OŠ Ivana Mažuranića!

ferata@ferata.hr
0997370409