mel

Učenici Franjevačke klasične gimnazije, nakon razmjene u Italiji, gostovali u programu Hit radija

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2022
franjevcka gimnazija

Učenici sinjske Franjevačke klasične gimnazije danas su gostovali u programu Hit radija. Slušateljima su prenijeli svoje dojmove s razmjene u Italiji.

Talijanski grad Brescia i Gimnazija Luzzago ugostili su učenike i profesore Franjevačke klasične gimnazije u Sinju od 18. do 25. rujna.

Desetero učenika u pratnji fra Jurice Hrgovića, profesorice Mirjane Malovan i profesorice Ivne Mravak imalo je priliku sudjelovati u ovom vrijednom projektu. Tijekom razmjene, učenici su bili smješteni u obiteljima svojih talijanskih vršnjaka, a cjelokupna razmjena podrazumijevala je upoznavanje s talijanskim jezikom, kulturom, školskim sustavom te geografskim i gospodarskim jedinstvenostima ovog razvijenog kraja na sjeveru Italije.

Učenici su tri dana proveli na nastavi, slušajući sve predmete, a posebno im je iskustvo bilo sjediti na satu Kineskog jezika. Osim nastave, važno mjesto u programu razmjene učenika imali su cjelodnevni izleti. Prvi takav izlet bio je u Milano, glavni grad Lombardije. Učenici i profesori su uz pratnju stručnog vodiča obišli cijelu milansku katedralu, Galeriju Vittorio Emanuele, Dvorac Sforza i Nacionalni muzej znanosti i tehnologije Leonardo da Vinci. Drugi cjelodnevni izlet bio je posvećen najvećem talijanskom jezeru Garda i gradovima Sirmione i Salò.

Učenici su posjetili i mjesto Bienno koje spada u pet najljepših sela Italije, a poznato je po trgovini željezom te izradi raznih alata, oruđa i oružja. Budući da je pokrajina Lombardija poznata kao industrijski i gospodarski najrazvijeniji dio Italije, organizatori su dogovorili posjet dvjema velikim tvornicama u okolici, kamenolomu Euro Mas i tvornici autodijelova OMR. U OMR-u je učenike i profesore primio potpredsjednik uprave Franco Bonometti koji nije mogao sakriti emocije kad je govorio o predanosti i strasti koje njegov posao zahtijeva, a sve s ciljem poticanja učenika na trud i upornost.

Posebnu čast učenicima i profesorima iskazao je gradonačelnik Brescie, Emilio Del Bono koji ih je primio u svoj ured i održao zanimljivo izlaganje o nastanku i razvoju Brescie. Također, zanimljivo je bilo čuti kako u Bresci danas žive 142 različite nacionalnosti i kako takva kulturna raznolikost obogaćuje svakodnevicu svih stanovnika. O bogatoj kulturi Brescie svjedoče i njezini muzeji i galerije, a upravo Gradski muzej svete Julije izazvao je najveće oduševljenje učenika i profesora.

Puni lijepih uspomena, obogaćeni novim iskustvima i novim prijateljstvima, učenici su se vratili u Hrvatsku i s nestrpljenjem očekuju dolazak učenika i profesora iz Brescie u Sinj, gdje će ih ugostiti od 8. do 15. listopada. Uvjereni kako je ovo samo početak dugogodišnje suradnje i prijateljstva između dviju škola i gradova, učenicima i profesorima na čelu s ravnateljem ostaje jednako srdačno ugostiti prijatelje iz Brescie.

ferata@ferata.hr
0997370409