TOMMY mel

Učenici programeri iz Osnovne škole fra Pavla Vučkovića nižu velike uspjehe

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibnja, 2024

Hrvoje Vuckovic i Grgo Nikolic Malora
U subotu 11. svibnja na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Splitu održana je svečana ‘EDIT konferencija – razvoj digitalnih vještina’ kao kruna projektnih aktivnosti besplatne škole programiranja ‘EDIT CodeSchool’ Digitalne Dalmacije Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su se okupili vrhunski predavači, nastavnici u STEM području te uspješni učenici osnovnih i srednjih škola.

Besplatnu je školu programiranja u posljednjih sedam godina prošlo preko 3000 učenika iz 30 osnovnih i srednjih škola koji su stekli vrijedna znanja i vještine.

Na konferenciji su i ove godine, u velikoj konkurenciji, dodijeljene nagrade učenicima s najuspješnijim radovima. Osnovnoškolci su se natjecali u temi kibernetičke sigurnosti, a najboljima su proglašena tri rada sinjskih učenika koji su pohađali EDIT školu programiranja u Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića.

Nagradom za najbolji projekt u svojoj kategoriji nagrađeni su:
Hrvoje Vučković i Grgo Nikolić Malora za ‘Kiberšahovsku sigurnost’ – aplikaciju koja povezuje igranje šaha kroz kibernetičku sigurnost uz korištenje umjetne inteligencije; Luka Budimir i Ivan Bašić za ‘Kibernetičku sigurnost’ – aplikaciju šifriranja poruka i antivirusnog skeniranja; Marin Runje i Ivan Cvitanušić za ‘Kibernetičku sigurnost kao nebeska tijela’ – aplikaciju edukativnog tipa o zaštiti na internetu kroz korelaciju s nebeskim tijelima. Mentor je nagrađenih sinjskih učenika učitelj informatike Boško Lišnić.

Konferenciju su otvorili župan Blaženko Boban, dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Splitu Mile Dželalija, prorektor za nastavu, studente i poslovanje Sveučilišta u Splitu Nikola Koceić Bilan i voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

Nakon uvodnih govora, uslijedilo je predavanje o primjeni i mogućnosti umjetne inteligencije u 2024. godini, naročito u obrazovanju, a nakon toga uslijedila je i zanimljiva panel rasprava koju je moderirala Barbara Žaja, a u kojoj su sudjelovali osnivač ‘Velebit AI-a’ Davor Aničić, prodekan za nastavu PMF-a Split Gordan Radobolja, profesor s PMF-a Split Saša Mladenović te direktor tvrtke ‘Codeasy’ Ivan Biliškov.

EDIT CodeSchool most je između osnovnih i srednjih škola te sveučilišta koji iznjedruje učenike budućnosti koji će sa svojim znanjima i vještinama zasigurno pridonositi gospodarskom boljitku zemlje te su već sada zalog prosperitetne budućnosti.

Čestitamo sinjskim učenicima na vrijednim nagradama i priznanjima te im želimo mnogo uspjeha u daljnjim digitalnim izazovima!

 

ferata@ferata.hr
0997370409