HEP kultura Alkar

Udruga 4+ cetinskog kraja na okruglom stolu u Uredu predsjednice RH

Autor/ica
Objavljeno: 5 srpnja, 2018
okrugli_stol01

Foto: Ured Predsjednice RH

U organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike održan je okrugli stol na temu ‘Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj’, na kojem su sudjelovali mladi iz cijele Hrvatske, koji su svojim konstruktivnim kritikama i prijedlozima, temeljenim na vlastitim iskustvima, dali doprinos rješavanju raznih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću, želeći ostati živjeti i raditi ili se vratiti u Hrvatsku. Na okruglom stolu bili su i predstavnici Udruge obitelji s četvero i više djece 4+ cetinskog kraja.

Predsjednik Udruge 4 + cetinskog kraja Miljenko Marić, prof. ističe kako se ova Udruga bavi promatranjem i analizom demografskih trendova, podrškom obiteljima i zalaganjem za bolji odnos prema obiteljima s djecom, djeci i majkama te potiče demografsku obnovu i demografske mjere te da su njihove aktivnosti i zalaganja prepoznati, pa su jučer, 4. srpnja sudjelovali na okruglom stolu u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Predstavnici Udruge 4+ su, na osnovu analiza i životnih iskustava obitelji s brojnom djecom, iznijeli svoje prijedloge za popravak stanja na republičkoj i lokalnoj razini (konkretne mjere) od kojih su najvažnije: status majke odgojiteljice, pravednije grupe i veći dječji doplatak, mirovinski staž za majke do treće godine djeteta za treće i svako sljedeće dijete i drugo. U raspravi je prijedloge i stanje iznio dopredsjednik Udruge 4+ Vedran Ivačić.

Na okruglom stolu je naglašeno da bi lokalne zajednice i jedinice uprave i samouprave trebale više poraditi na stimuliranju ostanka mladih, zasnivanju obitelji i demografskim potporama u Cetinskoj krajini.

Istaknuto je da demografski pokazatelji i stanje gospodarstva, kao i opća atmosfera, nisu dovoljno stimulativni za ostanak mladih, pogotovo školovanih te za zasnivanje obitelji i ostanak u Hrvatskoj.

‘Spremni smo naša životna iskustva, analize, prijedloge i argumente rado izložiti i pokušati doprinijeti demografskoj i obiteljskoj revitalizaciji Lijepe naše i naše lokalne zajednice, odnosno Splitsko –dalmatinske županije i cetinskog kraja’, istaknuo je u ime Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja predsjednik Miljenko Marić, prof.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh