extrametal

Upriličena praizvedba oratorija ‘Molitva suprotiva Turkom’

Autor/ica
Objavljeno: 14 svibnja, 2016
oratorij2

Pred brojnim posjetiteljima u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske sinoć je upriličena praizvedba oratorija don Šime Marovića za soliste, zbor, orkestar i čembalo na stihove Marka Marulića ‘MOLITVA SUPROTIVA TURKOM’.

Praizvedbu oratorija, povodom 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, organizirali su Svetište i Župa Gospe Sinjske, Franjevačka klasična gimnazija Sinj i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja Split.

Na samom početku okupljenima se obratio ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije fra Jozo Grbavac:

‘Emotivni protuturski govori hrvatskih humanista s kraja 15. i početka 16. stoljeća svjedoče o dramatičnoj situaciji u kojoj su se Hrvati, suočeni s plimom osmanlijske ekspanzije, u formi govora i pisma na sve strane obraćali za pomoć. Kada je izostala pomoć bešćutne Europe, obraćaju se za pomoć Bogu jedinome. Upravo u nizu takvih glasova, Molitva suprotiva Turkom Marka Marulića postaje svojevrsna pramolitva suprotiva Turkom, koja je poslužila profesoru don Šimi Maroviću kao libreto za ovaj oratorij’, kazao je fra Jozo Grbavac, dodavši kako je praizvedba oratorija u Sinju ostvarena uz pomoć franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji djeluju na hrvatskim katoličkim misijama i župama u Njemačkoj.

U jednosatnoj izvedbi oratorija ‘Molitva suprotiva Turkom’ sudjelovali su Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split. Dirigent je bio Hari Zlodre, a solisti Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran) i Ljubomir Puškarić (bariton).

Po završetku oratorija, okupljenima se obratio gvardijan sinjskog Svetišta fra Petar Klapež, koji je istaknuo kako su praizvedbom oratorija širom otvorena vrata proslavi 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koju ćemo na nacionalnoj razini proslaviti 25. rujna ove godine. Zahvalio je izvođačima i svima koji su na bilo koji način pomogli da se oratorij izvede u Sinju:

‘Puno je ovdje, na ovom oltaru, pred blagim likom naše Nebeske Majke, Čudotvorne Gospe Sinjske izrečeno osobnih molitvi, zajedničkih molitvi, velikih euharistijskih slavlja, koncerata i kulturnih događanja. Ali, vjerujem da je ova večerašnja molitva – Molitva suprotiva Turkom posebnost i da je obogatila riznicu našeg Svetišta. Hvala vam!’

Potom je u velikoj blagovaonici Svetišta upriličena večera i zajedničko druženje.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh