mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Uspješno proveden projekt ‘Sportskim aktivnostima do jačanja prekogranične suradnje RH i BiH-razvoj turizma na ruralnom prostoru’

Autor/ica
Objavljeno: 24 listopada, 2023
slika grb

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je Programa prekogranične suradnje između RH i BiH. Cilj Programa jest jačanje prekogranične suradnje između  RH i BiH kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja, te pružanje potpore Hrvatima u BiH, njihovom povratku i ostanku, te očuvanju njihove pune ravnopravnosti. Program pridonosi osnaživanju pograničnog područja RH i Bi, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala, te potiče aktivaciju svih dionika na zajednički rad za dobrobit hrvatskog naroda u BiH. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području, te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

U sklopu programa udruge iz RH – Udruga maloljetnih dragovoljaca domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, nositelj projekta i Prvi klaster žena poduzetnica RH ‘KOLO –  kako osnažiti lokalno okruženje’ – partner projekta, te udruge partneri iz BiH – Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mostar i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske zajednice Herceg Bosne Posušje, zajedno su provodile projekt pod nazivom ‘Sportskim aktivnostima do jačanja prekogranične suradnje RH i BiH – razvoj turizma na ruralnom prostoru’ kojemu je cilj razvijanje prekogranične suradnje između članova Udruga iz RH na članove Udruga BiH u segmentu ruralnog turizma putem organizacije športskih manifestacija i natjecanja koje se odvijaju na područjima koja imaju značajan zemljopisni položaj na kojem se nalaze poznate rijeke i jezera na području RH i BiH pogodni za održavanje sportskih – rekreativnih i natjecateljskih aktivnosti – vodenih i rehabilitacijskih sportova, a što može utjecati na razvoj svijesti o mogućnosti iskorištenja prostora u svrhu boljeg života kroz ulaganja u ruralni turizam. Uključena je šira populacija s naglaskom na branitelje, mlade i žene  koji su uz edukaciju i prijenos znanja i vještina imali organizirano i natjecanje na jezeru i spustu niz rijeku.

Dana 1. i 2. rujna 2023. godine u naselju Dabar, općina Hrvace, održana je prva aktivnost koja je okupila značajan broj sudionika s naglaskom na mlade, te je u sklopu aktivnosti prvi dan izvršena obuka iz veslanja sa profesionalnim voditeljima, obuka terapijskog jahanja sa profesionalnim voditeljima, kratka prezentacija projekta, nakon čega je drugi dan upriličena sama manifestacija veslanja na jezeru Peruća, te spust niz rijeku Cetinu –  natjecanje sudionika iz RH i BiH, nakon čega su zainteresirani sudionici i posjetitelji imali mogućnost sudjelovanja u aktivnosti terapijskog jahanja, te jahanja pod vodstvom profesionalnog vodiča uz jezero Peruća. Mladi su također odmjeravali snage u potezanju konopa, gađanju lukom i strijelom, te skakanju u vrećama. Nakon završenih aktivnosti u sklopu manifestacije vršila se dodjela diploma za  natjecatelje, te je bio upriličen domjenak i zabava za sve sudionike.

21. i 22. listopada 2023. godine provedena je aktivnost u sklopu projekta na kojoj su predstavnici partnera iz Hrvatske, uključujući djecu i odrasle, posjetili partnere u BiH. Druženje i prigodne sportske aktivnosti organizirane su u Posušju na Blidinjskom jezeru u novoizgrađenom planinarskom domu „Masna luka“. Zbog vremenskih neprilika otežano je natjecanje u vožnji čamaca po Blidinjskom jezeru, sudionici su iskoristili sve mogućnosti koje je ponudilo i igralište u sklopu planinarskog doma na kojem su odmjeravali snage u potezanju konopa, penjanju na umjetnu stijenu , bacanju krugova, gađanju lukom i strijelom, a najviše oduševljenja i zabave pružilo je spuštanje niz Zip line.

Da bi kvalitetno iskoristili vrijeme tijekom iznenadne kiše, razmijenjena su pozitivna iskustva iz segmenta ruralnog turizma, te su domaćini gostima i partnerima iz RH priredili prezentaciju o prikupljanju i uzgoju ljekovitog bilja, te proizvodnji eko proizvoda. Naglašena je važnost braniteljske populacije i njihovog utjecaja u društvu, poduzetništvo žena, te edukacija, prijenos znanja i vještina na mlade. Uz značajan prijenos znanja i vještina mladi su se družili uz društvene igre, te su svi skupa na kraju zaključili da je potrebno više ovakvih programa prekogranične suradnje koji doprinose osim jačanja suradnje i razvoju svijesti o važnosti ruralnog prostora, te sklapanju novih prijateljstava i suradnji, posebno mladih koji će u budućnosti povezivati prostore.

 

ferata@ferata.hr
0997370409