miro bulj
hdz

Uspomena na postavljanje spomen obilježja u čast Zdenku Paveli, Nediljku Milunu i Stanku Sabliću

Autor/ica
Objavljeno: 13 travnja, 2017
spomenik_pavela_milun

Foto: Marijo Žolo Tekst: Ivan Žolo Petrov

Prije dvadeset i jednu godinu postavljeno je na Dinari prvo spomen obilježje hrvatskim braniteljima i vitezovima, pripadniima 126. brigade, koji su položili svoj život na Oltar Domovine: Zdenku Paveli iz Čaporica, Nediljku Milunu iz Dicma i Stanku Sabliću iz Tijarice.

Bilo je to u proljeće 1996. godine, nekoliko mjeseci nakon veličanstvene vojno-redarstvene akcije Oluja i uoči prve godišnjice njihove pogibije. U rano jutro sa starim UAZom (marka vojnog terenskog vozila) HV-a, iz Trilja su prema Dinari krenuli ratni kolege i prijatelji poginulih: zapovjednik inženjerijske desetine 126. gardijske brigade Petar Žolo iz Košuta, zapovjednik inženjerijskog voda 126. gardijske brigade, pok. Ante Guvo iz Čaporica i njegov brat pok. Stipe Guvo te potpisnik ovih redaka. Samo s jednim ciljem – odati počast svojim ratnim kolegama i prijateljima i trajno obilježiti mjesto na kojem su položili svoj život na oltar Domovine.

Nakon par sati vožnje, i neizbježnog prisjećanja na ratne događaje, stigli su na makadamski put za Goveđu Kosu, na kojem su život izgubili Zdenko Pavela i Nediljko Milun. UAZ je uspješno iznio iz doline Cetine na Dinaru spomen ploče, cement, pržinu, vodu i ostali potreban materijal i u kratkom roku zasjalo je spomen obilježje koje i danas odolijeva snijegu, buri, suncu i zubu vremena. Vrijedno je spomenuti da je spomen obilježje hrvatskim vitezovima Zdenku Paveli i Nediljku Milunu postavljeno točno na mjesto na kojem je eksplodirala minsko-eksplozivna naprava koja je iznenada zaustavila njihove mlade živote.

Potom su se uputili put Debelog Brda gdje je 1.8.1994. život izgubio njihov suborac Stanko Sablić iz Tijarice i ondje podigli i njemu u čast spomen obilježje.

Podizanje spomen obilježja se dogodilo na inicijativu pok. Ante Guve i uz podršku svih njihovih suboraca.

Neka im je vječna slava i hvala! Počivali u miru Božjem!

spomenik_pavela_milun2

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh