mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

UTIS: Na snagu stupio Zakon o povlasticama u prometu

Autor/ica
Objavljeno: 15 studenoga, 2023
osoba s invaliditetom

Iz Udruge tjelesnih invalida Sinj uputili su obavijest o stupanju na snagu Zakona o povlasticama u prometu.

Naime, Zakon je stupio na snagu s današnjim danom, 15. studenog 2023. godine, a prema njemu izdavanje isprava za osobe s invaliditetom će se vršiti bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika. Postupak će biti automatski nakon uspostave informatičkog sustava za dodjelu prava, a zakonski rok za to je šest mjeseci od dana stupanja Zakona na snagu.

Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom te Europsku i Nacionalnu iskaznicu za osobe s invaliditetom dobit će svi koji na njih ostvaruju pravo u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona.

Automatizirani sustav će povezivati dobivene podatke o invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom i sukladno dobivenim podacima iz ROl-a i kriterijima iz Zakona pravo će biti ili neće biti dodijeljeno.

Zbog prethodne točke važno je da osobe provjere u Registru osoba s invaliditetom jesu li upisani svi podaci koji su nastali tijekom vještačenja. Naime, nije dovoljan  samo status da je osoba upisana  u ROI, već se sukladno Zakonu, provjeravaju upisana oštećenja organizma i njihov postotak.

Osobe s invaliditetom dokumentaciju za upis podataka u ROl mogu dostaviti na adresu invaliditet@hzjz.hr

Za sve koji ostvare pravo na navedene javne isprave, iste će biti dostavljene na njihovu adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj, ističu iz Udruge UTIS.

ferata@ferata.hr
0997370409