svabo

Vrlika se razvija u kvalitetnu turističku destinaciju

Autor/ica
Objavljeno: 14 listopada, 2021
vrlika foto

Nigdje kao u Vrlici Ero ne doziva svoju Đulu tako srdačno. Često i s pravom se u svim prigodama ponavlja ova rečenica. Izvodila se ova komična opera u 3 čina, od praizvedbe u Zagrebu 2. listopada 1935. kada je uglazbio Jakov Gotovac, na mnogim hrvatskim i stranim pozornicama i mjestima. Svugdje lijepa, ali posebna je na mjestu gdje je Milan Begović dobio inspiraciju za napisati libreto. Završni ples je Vrličko kolo koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ples i bogatstvo vrličke nošnje stapaju se u sklad boja, pokreta i pjesme svjedočeći o neuništivosti tradicije hrvatskog čovjeka na ovom prostoru.

ero vrlika

Upravo Vrličani, predstavljajući izvornost ove opere, njome pozivaju i domaće i strane turiste da posjete njihov kraj. Uspjevaju li u tome i kakvi su im turistički rezultati u ovoj, u odnosu na predpandemijsku godinu, gostujući u programu Hit radija Božena Mutić v.d dir. TZ grada Vrlike je istaknula:

‘Kada se gledaju brojčani pokazatelji, kao i u cijelom Cetinskom kraju, više je noćenja nego dolazaka. Što se tiče vrličkog kraja, značaj tim pokazateljima daju i sezonski radnici kojih ima u Vrlici, ponajviše iz Makedonije. Njihov boravak evidentira se kroz tjedna noćenja u smještajnim kapacitetima koje imamo kod privatnih iznajmljivača. Oni su značajan udio u ovim brojkama. Iako nisu u onoj kategoriji turističkih posjeta, njihov boravak i noćenje znače puno za ovaj kraj.’

Mutić dodaje  kako je ova godina, odnosno prvih devet mjeseci, zanimljiva u usporedbi s 2019.

‘U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 4.268 noćenja, a u predpandemijskoj 2019. u istom razdoblju bilo je 2.888 noćenja. Što se tiče srpnja ove godine, bilo je 897, a 2019. u srpnju je bilo 652 noćenja. Kolovoz je bio ove godine nešto manje s brojem noćenja, jer nije u tom vremenu bilo spomenutih sezonskih radnika u Vrlici’, istaknula je Božena Mutić.

izvor cetine

Kao i u sinjskom, triljskom i ostalom podrulju Cetinske krajine, i u Vrlici je evidentan nedostatak smještajnih kapaciteta.

‘Na našem području imamo 10 iznajmljivača s oko 50 ležajeva. Oni su skoro tijekom cijele godine puni. Tu treba dodati i školu u Ježeviću kojom upravlja PMF iz Zagreba za svoje potrebe, a kada nemaju svojih aktivnosti onda to koriste planinari, sportaši i drugi. U tom prostoru je još 60-tak ležajeva’, istaknula je Mutić.

turnir vrlika

Kada su u pitanju manifestacije koje privlače turiste svakako tu treba istaknuti već spomenutu izvedbu Opere ero s onoga svijeta, Sportsko i kulturno ljeto, Malonogometni turnir ‘Ive Lelas’, prvi Vrlika Lake Festival održan na Garjaku, proslava blagdana Gospe od Ružarja i druge zanimljivosti.

vrlika lake

Vrlika uistinu ima sadržaje koje treba vidjeti i doživjeti, kao što je Tvrđava Prozor, Vrlička Česma, Crkva sv. Spasa, pločasti most, Balek most, izvor Cetine, Peručko jezero, planine Dinaru i Svilaju.

P

Iako su posljedice stradavanja u Domovinskom ratu još vidljive. Vrličani obnavljaju rodna ognjišta i polako vraćuju život u ovaj kraj. Što se tiče ove teme, Vrlika se uistinu razvija u kvalitetnu turističku destinaciju.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh