Banner CORE HIT RADIO

Yoko Nishii oduševila Sinjane!

Autor/ica
Objavljeno: 23 rujna, 2015
yoko_nishii_sinj2

Foto: AB foto

Japanska pijanistica Yoko Nishii nastupila je sinoć u prepunoj crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, u čast 300. obljetnice slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama 1715. godine uz Gospin zagovor i 130. obljetnice rođenja Dore Pejačević. 

U svojoj rujanskoj turneji po Hrvatskoj ova mlada japanska pijanistica prije Sinja je posjetila Varaždin, Vinkovce, Osijek, Našice i Ludbreg, danas nastupa u Splitu, a potom će nastupiti u Metkoviću i Zagrebu.

Koncert u Sinju održan je jučer prigodno na 299. godišnjicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, a kako nas je izvijestio fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, koncert je protekao u sjajnom ozračju.

‘Najprije je bila svečana sveta misa koju je pratio četveroglasni zbor Župe jer je na taj dan, baš 22. rujna prije 299 godina splitski nadbiskup Stjepan Kupiri okrunio Gospinu sliku s onom zlatnom krunom koju su darovali vojnici i časnici koji su obranili Sinj. I mi ćemo dogodine na taj dan proslaviti 300. obljetnicu krunjenja Gospine slike. I zato je ova naša pijanistica Yoko Nishii došla u Sinj, da u toj prigodi održi jedan koncert koji je bio sastavljen od raznih djela. Čuli smo Schumanna i Liszta, jednog Japanca, a onda je glavnina bila od Dore Pejačević’, kazao je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.

Yoko Nishii studirala je u Hrvatskoj, gdje je sjajno savladala jezik. Tijekom nekoliko godina detaljno je proučila opus hrvatske skladateljice Dore Pejačević te u Japanu izdala dvostruki CD s njenim cjelokupnim glasovirskim opusom.

‘To mi u domovini još nismo napravili, a ona je to napravila. Taj CD sinoć je ovdje pokazala i predala ga. Ljudi su bili oduševljeni, nekoliko puta ju pozdravili pljeskom. Bio je tu i naš provincijal fra Joško Kodžoman. Po završetku koncerta, u znak zahvalnosti Yoko je predao jedan zlatnik kojeg je Svetište Gospe Sinjske ove godine izdalo kao spomen na 300. obljetnicu pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor. Tako će sada Gospa Sinjska s tim zlatnikom otići u Japan, a Yoko je kazala kako će joj biti posebna čast da ga donese u svoju akademiju’, naglasio je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.

fotogalerija (AB foto)

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh