fruhwald

Župan Boban i ravnatelj Doma zdravlja dr Rađa: Bulj je jeftini populist!

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2021
dr radja i zupan

Nakon što je sinjski gradonačelnik Miro Bulj jučer objavio video ispred sinjskog Doma zdravlja u kojem se žestoko obrušio na župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i ravnatelja županijskog Doma zdravlja dr Marka Rađu, nismo dugo čekali na odgovor prozvanih.

Danas je župan Boban reagirao na Buljeve navode i kako kaže, osim populizma, niti još jednog konkretnog poteza sinjske gradske vlasti nije vidio:

‘Gospodin Miro Bulj se očito još ne snalazi u ulozi gradonačelnika. Jedno je biti oporbeni zastupnik gdje je sebi mogao dopustiti situaciju  baviti se jeftinim populizmom bez ikakve odgovornosti, a sasvim drugo obnašati rukovodeće dužnosti. U evidentnom nesnalaženju u vođenju grada naš dragi Miro nastavlja i dalje skretati pozornost sa svojih dužnosti. Očito se u sve razumije samo ne u svoj posao. Činjenica je da za gotovo  sve što se sada događa u Sinju je rezultat državnih ili županijskih projekata. Nisam imao prilike vidjeti ni jedan konkretan potez gradske vlasti.

Što se tiče rodilišta u Sinju bitno je istaknuti da u središte priče stavimo ženu i dijete, odnosno najbolju moguću skrb za oboje. To mora biti na prvom mjestu. Tu ne bi smjelo biti mjesta jeftinom populizmu kakvog producira naš dobri Miro.’

Izjavu nam je dao i prozvani ravnatelj Doma zdravlja SDŽ dr Marko Rađa koji kaže da ne treba populistički inzistirati na rješenju koje nije stručno, a niti financijski opravdano.

‘Na prvom mjestu mislim da je ovo jeftini populizam od strane gradonačelnika Sinja gospodina Bulja.

Dva su razloga za ovakvu tvrdnju – medicinski (stručni) i financijski.

Unatrag dugi niz godina broj poroda u Sinju opada, a zadnjih par godina drastično opada (2021.– 5 poroda, 2020. – 21 porod, 2019. – 27 poroda, 2018. – 45 poroda, 2017. – 53 poroda, 2016. – 77 poroda, 2015. – 98 poroda, 2014. – 108 poroda) i to ne zato što župan Boban ili ja nagovaramo žene da idu rađati u Split umjesto da ostanu roditi u Sinju, već zbog toga što je u Splitu najnovije i najmodernije rodilište u RH koje je na niti pola sata vožnje od Sinja. Žene same sa razlogom to biraju jer su svjesne da u Sinju nema mogućnosti porod završiti carskim rezom u slučaju bilo kakve komplikacije jer u Sinju nema anesteziologa niti mogućnosti anestezije.
S druge strane i kod postojećeg zdravstvenog kadra, kompetencije postaju upitne uz ovako mali broj zahvata (da li bi gospodin Bulj volio da ga u slučaju potrebe operira kirurg koji taj zahvat radi jednom u dva mjeseca ili kirurg koji taj zahvat radi svaki dan). Ovo su vrlo opravdani stručni razlozi zašto same trudnice biraju Split, a ne Sinj.

Na drugom mjestu je problem financiranja koji također nije zanemariv (iako neusporediv sa prethodno opisanim stručnim razlozima). Naime, osiguravatelj (HZZO) uvijek plaća izvršenu uslugu, u ovom slučaju uslugu poroda i to je cca 5.000,00 kuna po porodu. Ukupan godišnji trošak sinjskog rodilišta (plaće pet primalja, pripravnost ginekologa, režije) je cca 1,4-1,5 milijuna kuna.
Za 2020. godinu prihod 105.000,00 kuna, a rashod 1,5 milijuna kuna. Gospodin Bulj ističe da je grad Sinj spreman pomoći te zbog toga na prvom mjestu očekujem sufinanciranje rada rodilišta od strane grada Sinja. Kako ne bi mislili da na ovaj način Županija bježi od financijske pomoći za područje Sinja, moram Vam napomenuti da osim rodilišta postoje i druge djelatnosti koje su nedostatno financirane od HZZO-a i koje bi Županija i dalje sufinancirala (stacionar, palijativni i akutni, u iznosu od cca 1.000.000,00 kuna, hemodijaliza u iznosu od cca 500.000,00 kuna).

Kako se u razgovorima o sinjskom rodilištu uvijek ističe problem rađanja alkara mislim da bi na prvom mjestu zbog stručnih razloga koje sam naveo trebalo tražiti neko drugo rješenje ovog problema, a ne populistički inzistirati na rješenju koje nije stručno, a niti financijski opravdano.’

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh