BANNER FERATA

Župan kritizirao Zakon o regionalnom razvoju i poreznu reformu

Autor/ica
Objavljeno: 27 rujna, 2014
trilj_svecana_sjednica06

Nacrt Zakona o regionalnom razvoju i najavljena porezna reforma jako su loši, kao i niz zakona koje je aktualna Vlada RH donijela ranije, smatra splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Župan Zlatko Ževrnja jučer je boravio u Trilju, gdje je nazočio Svečanoj sjednici triljskog Gradskoga vijeća. Bila je to prigoda da Župana zamolimo za komentar Nacrta zakona o regionalnom razvoju i ukidanju Zakona o brdsko-planinskim područjima, kao i najavljene porezne reforme koja nas očekuje.

Župan Ževrnja smatra kako će Zakon o regionalnom razvoju RH silno financijski pogoditi stanovnike brojnih gradova i općina. Kao najkonkretniji primjer izdvojio je Grad Sinj koji će ostati bez oko 24 milijuna kuna godišnje i Vrgorac koji bi mogao ostati bez 16 milijuna kuna.

‘Gradovi i općine Splitsko-dalmatinske županije ovim Zakonom bi izgubile oko 54 milijuna kuna tijekom godine. Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić na sastanku u Županiji prije nekoliko mjeseci rekao je da će se ovi neslavni financijski efekti kompenzirati iz fonda za poravnanje koji bi se trebao utemeljiti. Taj fond bi trebao osigurati oko 100 miljuna kuna i to za cijelo područje Države, međutim, samo naša Županija, odnosno gradovi i općine, gube 54 miljuna kuna na godišnjoj razini. S razlogom se pitamo kako će i iz čega oni podmiriti te velike gubitke u proračunima jedinica lokalne samuprave.’

Splitsko-dalmatinski Župan dodaje kako će određene financijske gubitke imati i područja od posebne državne skrbi, koja se također ukidaju. Među njima su i dvije jedinice lokalne samouprave s područja Cetinske krajine, Grad Vrlika i Općina Hrvace.

‘Ukupno 22 grada ili općine s područja naše Županije bit će obuhvaćeno novim mjerama Vlade RH, bilo da gube status posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja ili će bez određenih financijskih sredstava ostati novom poreznom reformom. Ova takozvana porezna reforma kojom se podiže neoporezivi dio plaće, mjenjaju porezni razredi itd, što donosi? Zaposlenici će primiti nešto malo više u svojim plaćama, ali naše županije, gradovi i općine bit će dodatno financijski oslabljeni. Nameću se pitanja kako će koja općina, grad ili neke županije funkcionirati, kako će podmirivati opće potrebe građana što se tiče odvoza smeća, komunalnog održavanja, javne rasvjete i, na kraju krajeva, kako će se pomagati socijala, kultura, sport, a kamoli poticati gospodarstvo.’

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo je kako konkretnih mjera koje bi amortizirale velike proračunske gubitke u gradovima, općinama i županijama od strane Vlade RH još uvijek nema.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh