BANNER FERATA

Župan Ževrnja: U Dicmu će biti Centralni arhiv Županije

Autor/ica
Objavljeno: 15 listopada, 2014

zupan_u_dicmu01

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja zajedno sa svojim suradnicima Petrom Škorićem i Lukom Podrugom iz županijske Uprave za ceste i Ivanom Bačkom iz Uureda župana, danas je posjetio općinu Dicmo. Župana i njegove suradnike primio je načelnik Ivan Maretić sa svojim suradnicima.

Nakon sastanka u općinskoj zgradi, župan Ževrnja sa suradnicima i domaćinima posjetio je Radnu zonu Dicmo gdje je nazočio početku radova na županijskoj cesti koja povezuje sjeverni dio radne zone s izlaskom na državnu cestu D1.

‘Ovdje se nalazimo na mjestu početka radova jedne važne prometnice ,a to je županijska cesta koja s ove strane povezuje radnu zonu Dicmo s državnom cestom D-1. Ukupna dužina ove prometnice je oko 1.500 metara, a dužina lokalne prometnice koja ide kroz zonu i povezuje ovu županijsku je 500 metara. Ukupna vrijednost radova je oko 3 miljuna kuna, od čega županija osigurava 2,5 miljuna kuna, a ostalo će iz svog proračuna osigurati općina Dicmo’, kazao je Ževrnja, ističući kako je ovo jedan pravi primjer suradnje i razvoja jednice lokalne samuprave i Županije.

Splitsko dalmatinski župan okupljenim novinarima kazao je kako ovo nisu jedini radovi koje županija provodi na području općine Dicmo.

‘Dovršava se još jedna županijska cesta i to od središta Dicma prema Krušvaru, pa dalje prema Bisku, Trilju, Imotskom, Hercegovini. Dužina ove prometnice koja je dijelom gotova je oko 5 kilometara, a županijska uprava za ceste ovu dionicu sufinancirala je s približno 4 miljuna kuna’, istaknuo je župan Zlatko Ževrnja.

Župan je najavio i još jedan projekt na području općine Dicmo.

‘Županija ima ogromnih problema s velikom arhivskom građom. Općina Dicmo osigurala je zemljište, dala je Županiji pravo građenja, tako se sada užurbano priprema projekt za igradnju arhiva koji će biti ovdje u Dicmu. Objekt bi trebao biti gotov do kraja iduće godine i trebao bi omogućiti četiri ili pet novih radnih mjesta’, istaknuo je župan Zlatko Ževrnja.

Na pitanje okupljenih novinara o novonastaloj situaciji vezanoj za probleme odlaganja smeća podbiokovskih općina i gradova, Župan je kazao kako se nada pronalasku rješenja toga problema. Na upit da komentira javno protivljenje čelnika općine Lećevica o izgradnju regionalnog centra za odlaganje otpada na njihovom području, Ževrnja je kazao kako je riječ o istupu pojedinaca.

‘Ne govori se o velikom timu ljudi koji se protive ovome projektu, to je istup pojedinaca i sigurno je kako će zacrtani projekt do 2018. biti gotov’, kazao je župan Ževrnja.

Načelnik općine Dicmo Ivan Maretić izrazio je zadovoljstvo što je općinu i radnu zonu posjetio župan sa svojim suradnicima, zahvalivši se na dosadašnjoj pomoći koju su Župan i Županija davali Dicmu, s nadom kako će tako biti i u narednom razdoblju.

‘Poslovna zona Dicmo prostire se na nešto manje od 90 hektara, a u 27 objekata koji sada rade 470 je zaposlenih od čega je dobar dio s područja općine Dicmo. Pravi primjer razvoja zone je i ova tvrtka Končar koja zapošljava oko 150 radnika, a prije nekoliko dana primljeno je novih 26 radnika od čega je 16 s područja općine Dicmo’, naglasio je dicmanjski načelnik.

U prigodi posjeta općini Dicmo i njenoj radnoj zoni, župan Ževrnja posjetio je tvrtku Končar Električni uređaji, čije se proizvodnja odvija na približno 8.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora. Proizvodi i proizvodnja temelje se na suvremenoj tehnologiji u skladu s IEC i EN normama, a cijela proizvodna usmjerena je stranom tržištu.

‘U ovaj objekt uloženo je oko 8 milijuna eura. Do prije desetak dana zapošljavali smo 122 djelatnika, od čega 35 inžinjera, što znači skoro 30 posto visokobrazovanog kadra. Sada smo zaposlili 26 novih djelatnika zbog povećanog izvoza za Saudijsku Arabiju, od čega 16 s područja Dicma, a među njima je 12 žena’, istaknuo je direktor tvrtke Končar Anđelko Ercegović, pojašnjavajući kako se osobita pozornost posvećuje stalnom povećanju kvalitete proizvoda, jer samo se na taj način može s proizvodima izići na svjetsko tržište.

U okviru svog radnog obilaska Dicma, župan je s suradnicima posjetio i vinariju Seaints ,gdje se upoznao s njenim radom i trenutnim plasmanom vina na tržište.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh