ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Županijska skupština: Vijećnička pitanja Mira Bulja

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2020
bulj zupanijska

U dvorani Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u tijeku je 35. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. U okviru aktualnog sata vijećnik MOST-a, Sinjanin Miro Bulj postavio je dva vijećnika pitanja koja su se odnosila na gospodarenje otpadom i stanje u sinjskom Domu zdravlja.

U svom prvom pitanju Bulj je kazao kako gospodarenje otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije ne postoji. Uloženo je, kaže, 30 milijuna kuna u centar za gospodarenje otpadom, a netko je taj novac ‘pobrao’. Bulj je podsjetio kako je prošle godine zatvoreno odlagalište otpada u Vrgorcu, nakon čega je ‘nekome palo na pamet’ da se vrgoračko smeće dovozi u Sinj, a kada se to nije moglo, onda je doneseno rješenje da sinjsko odlagalište otpada ‘Mojanka’ ne zadovoljava uvjete.

‘To me veseli, jer Splitsko-dalmatinska županija i lokalne samouprave apsolutno nisu odradile posao. Župane, tko će biti odgovoran za ono što je prije 15 godina odrađeno, 30 milijuna kuna uloženo je u štetni projekt Centar za gospodarenje otpada Lećevica? Tko je odgovoran za kaos koji će za nekoliko dana nastati na području Splitsko-dalmatinske županije kod odlaganja otpada, koje ćemo istovarati tko zna gdje? Je li to župane gospodarenje otpadom u skladu s propisima EU, u koje se svi kunemo’, upitao je Miro Bulj.

Na ovo pitanje odgovorio je dožupan Ante Šošić, koji je kazao kako klasifikacija da je CGO ‘Lećevica’ štetan projekt nije potkrijepljena te da se ovdje tvrdi da je ‘nešto što nam se čini ili što smo čuli relevantnije od sedam suglasnosti državnih ministarstava, Europske komisije, državnog fonda… Kazao je Bulju da je imao priliku izbaciti centre iz Plana gospodarenja otpadom, kao i izmijeniti zakon iz 2013. godine.

Bulj nije bio zadovoljan jer nije dobio odgovor na pitanje tko će snositi odgovornost za 30 milijuna kuna koje su uložene u centar za gospodarenje otpadom i s kojima ništa nije napravljeno.

’30 milijuna kuna je tema koja se tiče troškova, odnosno rashoda zaposlenih i projekata, ne zaboravite da je izvađeno 27 građevinskih i lokacijskih dozvola i da su obavljena 122 dokumenta u zadnjih sedam godina oko te teme. Svaki projekt ima svoj tzv. mrtvi trošak, koji se koristi za to da se projekt dovede u fazu da se može raspisati javna nabava i početi gradnja’, kazao je dožupan Šošić.

U drugom vijećničkom pitanju Bulj se osvrnuo na stanje u sinjskom Domu zdravlja. Kazao je kako se korisnici tuže na loše stanje sanitarnih čvorova.

‘Dok svi nosimo maske u sinjskom Domu zdravlja, kojeg koristi 50-ak tisuća ljudi, wc-i ne funkcioniraju, ne da nema dezinficijensa nego nema papira niti sapuna za oprati ruke.  Dr. Rađa će reći da su tu koncesionari, ovi, oni… Ne! Splitsko-dalmatinska županije je osnivač i po zakonu županije su odgovorne. Zbog čega su zdravstvene usluge u cetinskom kraju na dnu dna’, upitao je Bulj.

Na ovo pitanje odgovorio je ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa koji je kazao kako je Bulj jednim dijelom u pravu te kako se održavanje zajedničkih prostora nametnulo kao jedan veliki problem, pogotovo tamo gdje Dom zdravlja nema svojih djelatnosti.

‘Konkretno u Sinju, u obiteljskoj medicine od 15 kolega svi su privatnici, u dentalnoj medicine je dvije trećine privatnika, pedijatrija je pola – pola. U novim ugovorima koji se upravo potpisuju Dom zdravlja je na sebe preuzeo ulogu i od svih privatnika naplaćuje određeni iznos. Nažalost, velika većina privatnih kolega se buni na taj simbolični iznos, doslovno 20 kuna za wc papir i sapun da bi se mogla održavati higijena u sanitarnim čvorovima. Ugovori se upravo potpisuju i Dom zdravlja na sebe preuzima obavezu da brine o higijeni tih zajedničkih prostora. Molim vas, otiđite u prostore koje koristi Dom zdravlja – u prostor hemodijalize, stacionara, rendgena pa pogledajte tamo sanitarne čvorove tamo gdje su privatnici’, odgovorio je dr. Marko Rađa.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh