lady

Frano Ivković se sa sedam punata okrunio naslovom slavodobitnika na 304. Alki!

Autor/ica
Objavljeno: 4 kolovoza, 2019

Alkarska nadmetanja danas su zaključena slavljem Frane Ivkovića koji je s ukupno sedam punata po drugi puta u karijeri ponio naslov slavodobitnika. Tako će se nakon dvodnevne fešte u Hrvacama, danas slaviti u Brnazama…

Prva trka je kao rijetko kad bila siromašna puntima. Tek 13 ukupno su prikupili alkari, bez pogođene sride uz čak sedam pogodaka “uništa” ili promašaja. Tako su se s dva punta na vrhu izdvojili Alen Filipović Grčić, Tino Radanović i Frano Talaja.

Prvi zbog kojeg su napokon i mačkule pucale sa Staroga grada bio je pobjednik Bare Ante Zorica, ali s obzirom na nulu iz prve trke nije bio u prvom planu što se borbe za slavodobitnika Alke tiče. Taj “netko” bio je Frano Talaja koji je sridom došao na ukupno pet punata, preuzeo vodstvo, ali i ulogu prvog favorita uoči treće trke.

Trojica alkara u treću su trku ušla s četiri punta, ali drugom sridom Frano Ivković je prvi pobrao ovacije i dignuo ljestvicu sa sedam punata. Ivo Zorica, jučerašnji pobjednik na Čoji, imao ga je priliku sustići, ali pogotkom u jedan u prvi plan je gurnuo Franu Talaju koji je sridom mogao doći do slavlja ili pak dvojkom do pripretavanja. Na njegovu žalost alku je promašio, što je Franu Ivkovića promoviralo u novog slavodobitnika.

Slavodobitnika Alke VAD je nagradio slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nagradila ga je zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika, Marija Blajića, VAD je nagradio zlatnom plaketom alke, dok je od Predsjednice na dar dobio srebrni prsten s hrvatskim grbom i jataganom.

Frano Ivković rođen je 1984. godine, živi u Brnazama u obitelji koja tradicionalno uzgaja kvalitetne konje. Frano je zaposlen kao voditelj jahanja i potkivač konja u Alkarskoj ergeli. Kao alkar u pratnji barjaka debitirao je 2006. godine, a kao kopljanik je debitirao 2013. godine. Ostaje upisan u povijest kao slavodobitnik jubilarne 300. Alke.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh