Marijo Kozina majstor u izradi umjetnih mušica za riječni ribolov

Autor/ica
Objavljeno: 29 lipnja, 2019

U godini smo koja je itekako prepoznatljiva po sportskim rezultatima i uspjesima sportaša cetinskog kraja.

Već su s razlogom ispričane priče o uspjesima rukometašica Sinja, ragbijaša, Junaka, Hrvaca, boksača Marka Miluna, ali ima i onih sportskih uspjeha koji nisu toliko eksponirani u medijskom prostoru. Jedan od tih je i sportski ribolov.

Ovih dana iz Slovenije nam je pristigla vijest kako je Marijo Kozina s Velića iz triljskog kraja osvojio niz vrijednih međunarodnih nagrada u izradi umjetnih mušica za riječni ribolov. Bio je to razlog da pohodimo Velić i vidimo što vještim rukama za ribiče radi Kozina.

‘Ove godine sudjelovao sam na nekoliko prestižnih europskih natjecanja za najbolju umjetnu muhu te osvojio niz međunarodnih nagrada, ovaj put za razliku od prošle godine puno značajnije na Slovenian Open Fly Tying Championship. Ove godine bio je natječaj za vezanje umjetnih muha na slatkovodnim vodama u organizaciji krovne Fishing Association Slovenija Ribiška Zveza Slovenije te sam osvojio prvo mjesto u kategoriji Realistic flies Rhyacophila Larva – NOA, Nymphs MK Cetinska nymph 19 – prvo mjesto, treće mjesto, Dry flies Cetinska Muljarka. Svi ti rezultati donijeli su mi apsolutno prvo mjesto u svim kategorijama cjelokupnog natjecanja’, kazao nam je Marijo Kozina.

Za svoj ostvareni uspjeh nagrađen je prigodnim diplomama i specijalno izrađenom i pozlaćenom mušičarskom stegom ‘Sava’ s posvetom renomiranog proizvođača mušičarskih stega Drage Keržića iz Kranja (Slovenija), koji od 1981. godine ima bogatu tradiciju u proizvodnji mušičarske opreme i njegovi proizvodi su vrlo cijenjeni u mušičarskim krugovima.

Pored ovih odličnih rezultata bilo je još velikih uspjeha Marija Kozine u izradi mušica.

‘Također ove godine na međunarodnom natjecanju u organizaciji EFFA (European Fly Fishing Association) osvojio sam prvo mjesto u kategoriji – Nymphs ili mokre muhe, a isto prvo mjesto u kategoriji, Dry fly – suhe muhe. Ono što mi je drago, uz diplome sam dobio za ova natjecanja i dvije vrlo vrijedne nagrade sponzora i renomiranih svjetskih proizvođača mušičarske opreme i pribora – mušičarski štap ručne izrade poznatog američkog proizvođača Scott Fly Rods i mušičarsku stegu Maier & Fazis Vise’, kazuje nam Marijo, a svečanost se održala u Jesenicama u Sloveniji.

Ovi ostvareni rezultati Marija svrstavaju u značajan krug onih koji su itekako prepoznatljivi u svjetskim mušičarskim krugovima. Svojim radom i uspjesima on baštini športsko-ribolovnu i mušičarsku tradiciju Republike Hrvatske, što je i ujedno lijepa promocija Fly Fishinga u našem cetinskom kraju i rijeci Cetini.

Marijo nam pokazuje i želi se fotografirati u majici koja na sebi ima simbolike Cetine, Trilja i drugih sadržaja koji ga vežu za rodni kraj.

Ovaj 46-godišnjak za kraj nam kazuje kako je kao desetogodišnjak zavolio Cetinu, njenu ljepotu, ribolov i od tada bez nje ne može. Pored izrade mušica, često ode kao sportski ribič na Cetinu i njene pritoke kako bi se tamo napunio željom za izradu svojih mušica koje, kaže, uglavnom podjeli svojim prijateljima sportskim ribičima.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh