Na Radošiću održan prosvjed protiv postavljanja antena teleoperatera

Autor/ica
Objavljeno: 17 rujan, 2014

prosvjed_radosic3

Stotinjak mještana Radošića i Sinja, članovi BK ‘Vlaji’ i ostali građani okupili su se jučer na Radošiću kako bi mirnim prosvjedom iskazali svoje protivljenje postavljanju antena teleoperatera na Radošiću.

Prosvjed je organiziran na Donjem Radošiću ‘kod bunkera’, ispred stambenog objekta gdje se planira postavljanje antene, a skup su organizirali nezavisni sinjski vijećnik Miro Bulj i mještani sinjskog naselja Radošić, u koordinaciji s Hrvatskom udrugom za zaštitu od elektromagnetskog zračenja. U obraćanju okupljenim građanima Miro Bulj je istaknuo kako su ga prije nekoliko dana pozvali mještani Radošića, u prisustvu predsjednika MO Radošić Boška Gugića, te mu prenijeli informaciju kako su sasvim slučajno došli do saznanja da na jednu od kuća na Radošiću teleoperater T-Com namjerava postaviti antenu, a da još četiri antene planira postaviti u gusto naseljenim područjima grada Sinja.

Za vrijeme prosvjednog skupa građani su potisivali peticiju protiv postavljanja antena, a potom je Miro Bulj pročitao zaključak s prosvjednog skupa koji će biti upućen predsjedniku i premierju Republike Hrvatske te ministrima zdravlja i graditeljstva i prostornog uređenja. Iznoseći točke zakuljčka Bulj je istaknuo:

‘Mještani Radošića, Sinja i cijelog Cetinskog kraja zbog zaštite od zloćudnih tumora svojim tijelima će spriječiti postavljanje baznih stanica teleoperatera u naseljenim mjestima te tražimo uklanjanje već postavljenih stanica u samom središtu Sinja’, naglasio je Bulj, navodeći i ostale točke zaključka u kojima se podržava rad HUZEZ-a (Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja) koji se zalaže za izmjenu propisa o postavljanju baznih stanica izvan naseljenih mjesta, po uzoru na većinu zemalja koje su članice EU.

U zaključku se također traži obavezno konzultiranje investitora ovakvih projekata s lokalnom upravom i samupravom, kao i ishođenje svih potrebnih dozvola, što do sada nije bio slučaj.

Prosvjednom skupu nazočili su predsjednik sinjskog Gradskog vijeća Hrvoje Markulin(HDZ) te vijećnici Zvonimir Križanac(HDZ) i Denis Bobeta (NL Mira Bulja). Na skupu je najavljeno kako će se 23. rujna u Zagrebu, ispred Ministarstva zdravlja održati veliki prosvjedni skup pod nazivom ‘Ne želimo antene pod prozorima’, kojeg organizira HUZEZ, a za koji će iz Sinja biti organiziran besplatni prijevoz za zainteresirane građane.

Kako doznajemo od mještanina Radošića Nikole Crnca, kuća na kojoj T-Com namjerava postaviti baznu stanicu nedavno je prodana, a nakon prodaje objekat je posjetilo i fotografiralo nekoliko osoba, govoreći mještanima kako se namjeravaju doseliti na Radošić.

‘Nakon toga ponovno je došao drugi čovjek, fotografirajući i obilazeći kuću. Na moj upit o čemu se radi kazao mi je kako će se na objekat postaviti 10-metarska antena za T-Com koja će biti obložena ukrasnim dimnjakom, a da će okoliš ostati isti, te mi je pokazao i projekat. Nakon tog saznanja o0dmah smo reagirali jer nismo smjeli ostati skrštenih ruku na sve ovo’, kazao je Nikola Crnac.

Predsjednik MO Radošić Boško Gugić istaknuo je kako je reakcija njegovih sumještana očekivana:

‘Dobili smo dojavu kako je kuća prodana jednoj agenciji koja je to odmah iskoristila kako bi se na istu postavila bazna stanica za T-Com. Odmah smo s tim namjerama upoznali nezavisnog vijećnika Mira Bulja i ostale vijećnike kao i gradske oce. Neki su se odazvali, a neki ne. Mi smo se ovdje okupili kako bi iskazali svoje protivljenje za postavljanje antene i nećemo dozvoliti da se ista postavi’, kazao je Boško Gugić te izrazio nadu kako će investitori koji su namjeravali u ovom naselju postaviti antene od te nakane odustati.

fotogalerija

Print Friendly
Facebook
Na vrh