Obilje grožđa na sinjskom Hipodromu

Autor/ica
Objavljeno: 16 rujan, 2018

grozdje_prodaja2

Treći je rujanski vikend i sve je više onih koji pohode sinjski Hipodrom. Nisu u pitanju galopske trke nego pazarne aktivnosti, posebno kada je u pitanju kupoprodaja grožđa.

Pravljenje vina za osobne potrebe duboko je ukorijenjena tradicija ljudi s područja Cetinske krajine. Imajući u vidu da mnogi nemaju svoje vinograde, prisiljeni su svake godine u rujnu i početkom listopada krenuti u kupnju grožđa. A svi koji su željeli kupiti  grožđe i pripremiti dobru kapljicu imali su mogućnost obaviti te poslove na dvadesetak prodajnih mjesta unutar sinjskog Hipodroma.

grozdje_prodaja1

Prodavači grožđa pristigli su uglavnom s vrgoračkog područja. Iako su pogađanje oko cijene svojevrsni ritual svakog pazara, pa i ovog sinjskog, cijene grožđa su uglavnom fiksne. Što se tiče crnog grožđa, prevladava plavka koja se prodaje u prosjeku po 4 kune. Ista cijena vrijedi i za vranac. Oni koji žele kvalitetniju sortu, a samim time i bolju kapljicu rujna vina, izdvajaju oko 6 kuna za merlot. Što se tiče bijelih sorti, Sinjanima se nudi maraština prosječne cijene od 5 kuna po kilogramu. Slador nije loš. Na nekoliko mjesta kupci su ga sami mjerili, kako bi se uvjerili u kvalitetu i pokazalo se da je od 17 gradi pa naviše. Uz kašete grožđa, na sinjskom sajmu ugurale su se i poneke napunjene jabukama i ostalim voćem čija je cijena 5 kuna.

kupus_prodaja

Dio županijske ceste Sinj – Otok jutros je postao pazarni prostor na kojem se moglo kupiti i domaćeg ekološki proizvedenog kupusa. Ribani se prodavao po cijeni od 3 kune po kilogramu, a glavice za 2,50 kuna. Uz kupus, tu su bile i rešte luka, kapule i drugo ekološko povrće te ječam, kukuruz i drugi plodovi ratarskih kultura.

Za kraj dodajmo kako pazarni dan u Sinju nije prošao bez dobrog zalogaja. Nakon kupovine i utovara, posjetitelji su se mogli osladiti pečenim odojkom i janjetinom.

pecenje

Sajam u Sinju trajat će još otprilike mjesec dana, a nakon toga na mnogim mjestima, posebno u zimskom vremenu, sve se aktivnosti sele u obiteljske konobe, jer valja više puta provjeriti kakva je kvaliteta rujnog ili bilog vina.

Facebook