Marino Trans

Održana 4. Memorijalna regata Cetinom

Autor/ica
Objavljeno: 2 rujna, 2013
regata1

Foto: Filip i Davor Ratković

Jučer je na Cetini, od Panja do Despotuše, održana odgođena Četvrta memorijalna regata u spomen na poginule branitelje Cetinske krajine.

Nakon pozdravnog govora i minute šutnje za poginule i preminule hrvatske branitelje, od mosta na Panju bistrom Cetinom prema otočiću Despotuša krenulo je različitih 56 plovila, u kojima je na stazi dugoj 15 kilometara veslalo je oko 300 sudionika. Bilo je tu gumenjaka za sedam do dest osoba, manjih čamaca, kanua, ali i autohtonih otočkih lađa.

Regata koja nije imala natjecateljski karater privukla je brojne branitelje iz cijele županije, sinjske izviđače, predstavnike Turističke zajednice Sinja i civilnih udruga te brojne novinare. Između ostalih, u regati su sudjelovali pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, dogradonačelnik Trilja Ivan Žolo, te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, zadužen za braniteljska pitanja, glasnogovornik Davor Pavić i Ante Mihanović.

Cijeli tok plovidbe od Panja, preko Bajagića, Obrovca, Hana, Gale, Otoka s jedne i Čitluka i Glavica s druge strane Cetine, odvijao se pod budnim okom članova HGSS- a. Na sreću, za njihovim intervencijama nije bilo potrebe. Organizatori, predvođeni Mariom Vujevićem Vegijem, Filipom Ratkovićem i Miškom Kerekešom dolazili su od čamca do čamca, što veslajući što, uz pomoć motora, te su kontrolirali regatu.

Za ovu priliku vodostaj Cetine bio je nešto veći od uobičajenog za ovo doba godine, pa su se tako lako prešli i manji vodopadi ispod mlinica kod farme na Hanu te kod Jelavića buka. Valja spomenuti kako su prvi do Despotuše doveslali članovi SAK BMW Zagora iz Trilja, a odmah nakon njih dvojac Nikola Saratlija i Anđelo Moro. Malo po malo, nakon 2-3 sata veslanja, svi sudionici memorijalne regate stigli su do otočića Despotuša, gdje su branitelji iz istoimene zadruge pripremili oko 500 porcija graha, a Edo Crljen sa svojim pomoćnicima ispekao na stotine uštipaka. Druženje sudionika ove uistinu veličanstvene regate posvećene hrvatskim braniteljima trajalo je do kasnih poslijepodnevnih sati.

Na kraju regate pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević istaknuo je kako je uživao u prekrasnom ambijentu.

‘Činjenica da je ovo Memorijalna braniteljska regata samo je doprinijela jednom fantastičnom okruženju. Prošle godine bio je ministar osobno, a ove godine ja imam veliku čast i zadovoljstvo biti ovdje kao njegov osobni izaslanik. Dolazim iz kraja gdje je jedna velika rijeka kao što je Dunav i gdje se održavaju slične manifestacije, ali ovo što sam vidio je prekrasno. Cetina uistinu ostavlja bez daha. Čista je, bistra, izvrsna za veslanje. Ovoj je pravi užitak’, kazao je Glavašević čestitajući još jednom organizatorima na odlično organiziranoj regati.

Sveprisutni i uvijek dobro raspoloženi Mario Vujević Vegi također je bio zadovoljan uspjehom regate.

‘Nakon prošle nedjelje kada je bilo pravo nevrijeme, danas je vrijeme kakvo se samo poželjeti može. Zadovoljan sam što je regata protekla, bez ikakvih problema, a posebno što se odazvao veliki broj sudionika. Dogodine planiramo imati i natjecateljski i revijalni karater. U istim čamcima dvosjedima održao bi se natjecateljski dio, a nakon što oni krenu niz Cetinu, onda bi svi ostali čamci sudjelovali u revijalnom dijelu’, kazao je Vegi.

Organizatori ove regate bili su Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata županije Splitsko-dalmatinske, udruga oboljelih branitelja PTSP-a ŽSD, BZ ‘Patriot’, Udruga Veterana 126. brigade, CERURA-Sinj i odred izviđača ‘Sinjski vitezovi’.

Fotogalerija

Facebook
Na vrh