fruhwald
otvorena vrata

Održana konferencija OO Festivala znanosti

Autor/ica
Objavljeno: 8 studenoga, 2013

ramljak_pastar_krncevic

‘Ovogodišnji, 4. po redu, sinjski Festival znanosti najbolji je do sada!’ Ovim riječima predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Sinj dr. sc. Danica Ramljak otvorila je današnju konferenciju za novinare, koja je održana u Alkarskim dvorima.

‘Mnogi su prošlogodišnji Festival ocijenili najboljim, a osobno smatram da je ovogodišnji bio još bolji. Moju tezu potvrdili su i svi oni koji su sudjelovali na Festivalu, kao i reakcije javnosti. Razlog tome su zasigurno i raznovrsne aktivnosti koje smo organizirali – od posjeta djece u vrtiću te osnovnim i srednjim školama do predavanja vrhunskih znanstvenika koji su sudjelovali na ovom Festivalu’, kazala je dr. Ramljak.

Dr. Ramljak podsjetila je kako je ovogodišnji Festival znanosti u Sinju po prvi put otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Osim toga, vrijednost Festivalu dalo je i sudjelovanje bivših ministara Gvozdena Flege i Radovana Fuchsa, rektora Zagrebačkog i Splitskog Sveučilišta Alekse Bjeliša i Ivana Pavića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željka Tanjića, kao i poznatih znanstvenika Miroslava Radmana, Tomislava Domazet Loše, Slobodana Vukičevića i drugih.

Dr. Danica Ramljak zahvalila je svim gostima i jedinicama lokalne uprave i samouprave koje su poduprle Festival. No, istaknula je i detalje kojima nije zadovoljna.

‘Na žalost, moram konstatirati da gradonačelnik Sinja već drugu godinu za redom nije nazočan otvaranju Festivala. Činjenica da u svom gradu ima ovako ugledne goste uistinu postavlja pitanje što našoj vlasti u Sinju znači ovakav Festival’, kazala je dr. Ramljak te uputila zahvalu dogradonačelniku Zlatku Ugrinu na lijepim riječima koje je uputio prilikom otvaranja Festivala znanosti.

Dr. Ramljak izrazila je negodovanje i zbog toga što je gradska vlast bez objašnjenja za 50 posto smanjila donaciju ovoj manifestaciji. Naime, umjesto prošlogodišnjih 50 tisuća kuna, Grad Sinj za ovogodišnji petodnevni Festival znanosti donirao je 25 tisuća kuna. Dr. Ramljak istaknula je kako želi s time upoznati i sinjsko Gradsko vijeće, budući da se ista ili čak veća sredstva dodjeljuju projektima koji ne polučuju ovakve rezultate.

Nadalje, dr. Ramljak je istaknula kako je zadovoljna velikim interesom javnosti, odličnom posjećenošću od strane publike te sudjelovanjima obrazovnih ustanova u petodnevnim aktivnostima. Na novinarsko pitanje zbog čega ove godine u aktivnostima Festivala nisu sudjelovali profesori i učenici Franjevačke klasične gimnazije dr. Ramljak je kazala:

‘Poslali smo pismene pozive Franjevačkom samostanu i Gimnaziji, ostavljali poruke ravnatelju fra Jozi Grabovcu, međutim, nismo dobili nikakav odgovor. Pa smo nakon nekoliko pokušaja shvatili da očito nisu zainteresirani. Zašto se Franjevačka klasična gimnazija odlučila na takav potez, mi uistinu ne znamo niti možemo odgovoriti. Ali, jako nam žao zbog toga’, kazala je dr. Ramljak.

Na kraju konferencije dr. Danica Ramljak osvrnula se na kritike kako je Festival ispolitiziran, ističući kako to nije točno. Naglasila je kako je prošle godine od strane gradonačelnika Sinja bilo pokušaja da se u popis predavača ubace i osobe koje nemaju titulu znanstvenika, međutim, to nije dozvolila. Ujedno je pozvala sve zainteresirane mlade ljude iz svih političkih opcija da im se pridruže u organizaciji idućeg Festivala znanosti.

Dodajmo kako je konfereniciji nazočila i Anđela Paštar Krnčević, koja je uz dr. Ramljak i Mariju Božinović Mađor sačinjavala Organizacijski odbor Festivala. Paštar Krnčević zahvalila je svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji Festivala, s posebnim osvrtom na aktivnosti Astro tima koji je pohodio vrtiće i škole.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh