Otvorena izložba ‘Gaj Laberije’

Autor/ica
Objavljeno: 29 prosinac, 2016
gaj_laberije_9

Foto: Mario Efendić

U okviru programa manifestacije ‘Advent u Sinju’ sinoć je u Galeriji Sikirica upriličeno otvaranje izložbe ‘Gaj Laberije’.

Izložbu je organizirala Udruga PKD Gaj Laberije koja već 12 godina organizira utakmicu Delmata i Rimljana te na taj način želi istaknuti da je cetinski kraj kolijevka nogometa. Na otvaranju izložbe pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Udruge Dejan Poljak, koji je istaknuo kako je prva utakmica, koja je odigrana 2005. godine, privukla veliku pozornost, što im je dalo poticaj za daljnji rad. Također je naveo tri razloga zbog kojih je Udruga osnovana. Prvi je da se afirmira stela Gaja Laberija, drugi da se ona stavi u turističke, kulturne i edukativne svrhe i treći da se stavi u gospodarske svrhe. Prema riječima Dejana Poljaka, već se dosta toga razvilo u ta tri smjera te se želi postići da Gaj Laberije postane treći sinjski brend, uz Alku i Veliku Gospu.

Izložbu ‘Gaj Labrije’ postavio je mag. arheol. Šime Vučković, koji nam je kazao:

‘Mene je pozvala Udruga Gaj Laberije, tj. njen predsjednik Dejan Poljak. Sama Udruga je odlučila postaviti izložbu da prezentira svoj rad u proteklih 12 godina, a mene su zamolili za pomoć. Izloženi su radovi Dejana Poljaka, rekviziti i materijali kojima promoviraju svoj rad. Osim same promocije rada Udruge, cilj izložbe je i predstavljanje mogućnosti proširenja  turističke ponude i kulturne ponude Sinja. Udruga kroz organizaciju utakmice Delmata i Rimljana priča priču o samoj povijesti ovog kraja, a u planu je i osnivanje muzeja nogometa’.

Pred brojnim zainteresiranima izložbu je službeno otvorila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

‘Ovo je zaista prekrasna izložba gdje pokazujemo što imamo na našem području osim Sinjske alke i Velike Gospe. Čestitke svim članovima Udruge jer su na specifičan način postigli rezultate, da ova Udruga bude vidljiva i da nogomet, koji je u Sinju jako važan, postane jedna posebna priča donesena upravo s našeg područja’, kazala je Križanac.

Izložba se može razgledati još u četvrtak i petak, 29. i 30. prosinca, u vremenu od 10 do 13 sati i od 18 do 20,30 sati.

Fotogalerija (Mario Efendić)

Facebook