Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

‘Patrioti’ u eko akciji čišćenja Cetine

Autor/ica
Objavljeno: 30 lipnja, 2019

Tekst i foto: Filip Ratković

Ljeto je vrhunac aktivnosti djece koja borave u kampu BZ Patriot. Posljednjih dana gosti su im bili i djeca – mladež DVD-a iz Sinja.

Nakon višednevnih aktivnosti na Dabru krenulo se i u redovne akcije čišćenja rijeke Cetine i njenih pritoka. Posljednjeg dana boravka organiziran je spust čamcima niz Cetinu gdje su se uključili u akciju čišćenja korita rijeke od Bajagića do mosta na Kerepu. Akciju je organizirala Zajednica udruga HBLPTSP RH.

Vodostaj je bio visok što je roniocima otežavalo posao prikupljanja otpada te se pristupilo čišćenju obale koja je bila puna plastičnih vrećica i boca, što mlade ekologe nije spriječilo da se potrude u prikupljanju svega što je ljudska nebriga ostavila u Cetini. Našlo se tu i automobilskih guma, stolica, vreća od umjetnog gnojiva do rekvizita koje izletnici ostavljaju uz vodu zagađujući našu bistru ljepoticu.

Logističku potporu i čamce za potrebe ove akcije osigurala je BZ ‘Patriot’ bez čijih bi aktivista ova eko akcija bila manje uspješna. Djeci sudionicima kampa i braniteljima su se pridružili izviđači ‘Vitezovi’, Veterani 126. Veterani specijalne policije, Veterani HOS-a, UMDDR RH, Foto-video udruga Sinj i članovi udruge ‘Srma’. Završetak akcije bio je na odmorištu uz most na Kerepu.

Slijedeću akciju čišćenja će se provesti idući tjedan na dionici od Panja do Bajagića gdje će se sinjsku ekipu mladih ekologa pojačati članovi Plivačkog kluba iz Vinkovaca i djeca branitelja iz Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Vukovarsko srijemske županije.

ferata@ferata.hr
0997370409