mel

Sinj u znaku pršuta

Autor/ica
Objavljeno: 17 ožujka, 2016

Foto: hotspots.net.hr (Ante Latinac)

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Sinju će se od 19. do 20. ožujka u Hotelu Alkar održati 11. nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem – Sinj 2016.

Ovu značajnu manifestaciju organizirali su Poduzetnički centar Sinj te Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Svečano otvaranje dvodnevnog sajma upriličit će se 19. ožujka (subota) u 11 i 30 sati, a zatvaranje sajma i podjela priznanja najboljim proizvođačima pršuta bit će u nedjelju, 20. ožujka, s početkom u 14 i 30 sati.

Prema najavama direktorice PC Sinj Ane Barać, sve je spremno za ovogodišnju gastronomsko-poduzetničku manifestaciju:

‘Ovogodišnji sajam ima i zanimljivost, a to je da će se na njemu predstaviti i dalmatinski pršut koji je ove godine dobio vrijedno europsko priznanje odnosno zemljopisno je zaštićen, uz krčki, istarski i drniški pršut. Bit će to prigoda da se svim posjetiteljima i izlagačima prezentira način na koji je dobiveno ovo priznanje kako u prezentaciji samih izlagača, ali i na brojnim stručnim radionicama i edukacijama koje će se organizirati. Nas veseli činjenica da smo organizacijom ovog sajma svih ovih godina dali veliki doprinos cjelokupnom razvoju pršutarske industrije na području cijele Hrvatske, a vidimo kako je ovoj našoj deliciji i Europa odala veliko priznanje.’

Kao i prethodnih godina i na ovogodišnjem sajmu okupit će se brojni izlagači ne samo prehrambenih nego i ostalih zanimljivih proizvoda, istaknula je Barać i dodala:

‘I ove godine očekujemo 60-ak izlagača, u prvom redu suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored pršuta, bit će tu i ostalih delicija koje posjetitelji mogu kušati, a i kupiti kao što su panceta, pečenica, slavonski kulen, kobasice, domaći sir, maslinovo ulje, soparnik, uštipci, vino, rakije. Uz to izložit ćemo autohtone domaće proizvode, rukotvorine i suvenire. Dio sajamskih aktivnosti bit će i u petak, 18. ožujka, koji je zatvoren za javnost, a to je ocjenjivanje pristiglih pršuta – njih 17, koje će provoditi stručno ocjenjivačko povjerenstvo pod vodstvom prof. dr. sc Mirka Gugića.’

Sajam će i ove godine, osim promotivne i ocjenjivačke komponente imati revijalni i edukativni karakter. Proizvođači i zainteresirani posjetitelji će se putem stručnih predavanja moći izravno informirati o temama vezanima za problematiku proizvodnje, plasman i zaštitu suhomesnatih, autohtonih proizvoda, te o programima poticaja i financiranja od strane vladinih i EU institucija. Dijelom programa su i nastupi kulturno umjetničkog karaktera Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja i KUD-a Lika iz Ličkog Osika.

Svoj dolazak na ovogodišnji sajam potvrdili su u ime pokrovitelja Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović njen savjetnik za EU fondove, poljoprivredu i ribarstvo Mladen Pavić, u ime pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede ministar prof. dr. sc. Davor Romić, župan Splitsko-dalmatnske županije Zlatko Ževrnja, te ostale osobe iz javnog, društvenog, političkog života Hrvatske. Ulaz na sajam za posjetitelje je besplatan.

Cijeli program sajma možete pogledajte OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409