trilj
vrlika
baner donlic

Sjećanje na Gojka Šuška

Autor/ica
Objavljeno: 3 svibnja, 2016
šušak foto

Prije 18 godina na današnji dan preminuo je ratni ministar obrane RH i počasni građanin Sinja Gojko Šušak.

Ovaj hrvatski emigrant i političar, rođen je na Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine, a preminuo je u Zagrebu 3. svibnja 1998. godine. Bio je jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Po povratku iz Kanade obnašao je značajne dužnosti u Vladi RH – od ministra iseljeništva do ratnog ministra obrane.

Sinjani i Cetinjani Šuška će posebno pamtiti po njegovom čuvenom govoru na Sinjskoj alki 1994. godine. Šušak je tada kao izaslanik predsjednika Tuđmana obećao kako za iduću Alku neće biti neprijateljskih topova okrenutih prema Sinju i kako će se Alka održati u središtu potpuno oslobođene Cetinske krajine.

Gojko Šušak – ton:

Obećanje koje je Gojko Šušak dao tom prilikom, iduće godine, nakon najsjajnije operacije hrvatske vojske – Oluje, to se i ostvarilo.

Te 1995. godine Sinjani su Gojka Šuška prilikom obilježavanja Dana Grada, uoči blagdana Velike Gospe, proglasili počasnim građaninom Sinja. Ime počasnog građanina Gojka Šuška danas nosi sinjski gradski trg na kojemu živi veliki broj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh