mel

U Vinkovcima otvorena izložba ‘Didi s Kamešnice’

Autor/ica
Objavljeno: 12 veljače, 2016
didi_s_kamenice1

U galeriji Foto-kluba Vinkovci ‘Meraja’ sinoć je otvorena izložba ‘Didi s Kamešnice’.

Vinkovačkoj publici tako su predstavljene fotografije tridesetak mladih fotografa, sudionika fotoradionica za mlade Hrvatskoga fotosaveza, koje se održavaju od 2014. godine u sklopu višegodišnjeg projekta ‘Mladi i baština’. Riječ je o projektu kojim se istražuje kulturna baština – pokladni običaji kao dio nematerijalne kulturne baštine.

Prema riječima voditeljice programa za mlade Hrvatskoga fotosaveza Zlate Medak, prije tri godine u fotoradionice uključile su se djevojke iz Gljeva, a pridružili su im se mladi fotografi iz Splita te s otoka Hvar i Brač. Taj rad nadopunili su prije nekoliko tjedana, za vrijeme ovogodišnjih pokladnih ophoda ‘Dida s Kamešnice’. Ovoga puta, mladim fotografima iz Gljeva pridružili su se fotografi iz Bjelovara, Vinkovaca, Zagreba i sa otoka. Snimljeni materijal preuzeo je Foto-klub Vinkovci, koji je i organizirao sinoćnju izložbu.

‘Najveća dobit u svemu tome je to bogatstvo koje su ti mlado dobili boravkom u Gljevu, praćenjem tog pokladnog običaja i sve ono što su uspjeli odraditi, ne gledajući u fotografiji nego gledajući u doživljaj, u ono što se svi trude da odrade i sačuvaju te običaje. Izložba kreće Hrvatskom, gdje god su udruge članice Hrvatskog foto-saveza’, kazala je Zlata Medak.

Oduševljenje fotografijama koje svjedoče o pokladnim običajima ‘Dida s Kamešnice’ s nama je podijelila članica Skupštine Hrvatskog fotosaveza Mirjana Pešec.

‘Izložba je bila neobično dobro posjećena od strane Vinkovčana. Čak je bilo i dosta ljudi izvan Vinkovaca. Moram reći da je to sinoć za sve nas ljubitelje fotografije bio neobičan događaj. Mladi autori, čije su fotografije bile izložene, donijeli su toliko vedrine, boja i jedan posve novi duh, različit od ovog u našim ravničarskim Vinkovcima. Onako, dogodilo se kao da Vinkovci grle i Kamešnicu i Gljev i uopće sinjsku krajinu. Svi su bili fascinirani’, naglasila je Pešec.

ferata@ferata.hr
0997370409