Vojvoda danas odlučuje o alkarskoj povorci

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpanj, 2013

vojvoda_vucic

Polako se bliže alkarske svečanosti, a samim time i uzbuđenja je sve više. Nakon odrađenih dvomjesečnih priprema u Sinjskom polju i prova na Alkarskom trkalištu kandidati za ovogodišnju alkarsku povorku danas će saznati tko će biti u povorci.

Alkarski vojvoda Ante Vučić danas će na hipodromu, prije polaska na trkalište, obznaniti imena alkara kopljanika i alkara sudionika alkarske povorke na 298. Alci.

Na pripremama i provama sudjelovalo je 30 kandidata, od toga 23 koja su već bila u alkarskoj povorci i 7 vježbenika. Međutim, alkarski Statut ne dopušta mogućnost da svi sudjeluju u alkarskim svečanostima. Koji će otpasti, saznat će se danas poslijepodne.

Vojvoda Vučić ove je godine više nego prošlih pratio prove alkara na trkalištu.

‘Ove godine sam odlučio nazočiti na što više alkarskih prova, kako bih se i sam uvjerio u spremnost svih kandidata. Moram istaknuti bezprijekornost svih kandidata u izvršavanju svih zadaća, njihovo odlično jahanje i vrlodobra gađanja. Međutim, svi ne mogu biti u povorci i nije lako donijeti odluku tko hoće, a tko neće biti u povorci. Vojvoda je ipak taj koji uz konzultacije s alajčaušem donosi odluke, pa ću i ja danas obznaniti svoju odluku tko će biti alkari kopljanici, tko pratnja barjaka i ađutant’.

Od ranije je poznato kako je ovo oproštajna Alka Mladena Vučkovića, te kako će barjaktar biti Stipe Bilandžić. Hoće li biti debitanata u alkarskoj povorci, među kopljanicima i ostalim sudionicima alkarske povorke, saznat će se danas nešto poslije 17 sati.

Što se tiče prova u posljednjih nekoliko dana, evidentno je kako kandidati gađaju sve bolje. Alen Filipović Grčić u ponedjeljak je imao osam punata, dan poslije Tino Radanović i Dušan Ivandić su imali po sedam punata, kao i Bože Mandac u srijedu. Na jučerašnjim provama najuspješniji je bio Ante Zorica s 8 punata.

Današnje prove na trkalištu počinju također u 18 sati, a alkarima će se na Alkarskom trkalištu u ponedjeljak, 29. srpnja pridružiti alkarski momci.

Ovogodišnja alkarska nadmetanja počinju 2. kolovoza, a 298. Alka, čiji je pokrovitelj predsjednik RH dr. Ivo Josipović, održat će se 4. kolovoza.

Print Friendly
Facebook
Na vrh