Marino Trans

Vojvoda odredio alkare kopljanike!

Autor/ica
Objavljeno: 27 srpnja, 2013
vojvoda_alkari

Alkarski vojvoda mr. Ante Vučić odredio je alkare kopljanike i ostale sudionike alkarske povorke na 298. alkarskim svečanostima. 

Prije nego što je obznanio svoju odluku, alkarski vojvoda Ante Vučić je alkarima koji su sudjelovali u dosadašnjem dijelu priprema, između ostalog rekao: 

‘Teško je donijeti odluku tko će biti u povorci, a tko neće. Vi ste pripreme i prove odradili besprijekorno,u što sam se  ovih dana i sam uvjerio. Međutim alkarski Statut ne dozvoljava da svih 30 alkara, koliko se pripremalo, bude u povorci za 298. Alku. Svima onima koje nisam odredio da budu u povorci ove godine, želim da ovu odluku prime viteški, alkarski i dostojanstveno. Pred Vama je još puno alki i sigurno će te jednoga dana biti alkari. Onima koje sada pročitam želim sritno na ovogodišnjim alkarskim svečanostima!’

Za slavodobitnika 298. Alke nadmetat će se: Tonći Bešlić, alaj-čauš; Alen Filipović Grčić, slavodobitnik 297. Sinjske alke; Ante ZoricaKristijan Bikić; Josip Čačija; Frano Ivković, debitant; Ivica Filipović Grčić; Denis Gugić; Andrija Hrgović; Dušan Ivandić; Nenad Marić; Tino Radanović; Ante Runje; Mario Šušnjara; Petar Tomašević; Mladen Vučković i Ivo Zorica, zamjenik alaj-čauša.

Ovogodišnji vojvodin ađutant bit će alkar Hrvoje Filipović Grčić.

Vojvoda Vučić je odlučio da na 298. alkarskim svečanostima alkarski barjak nosi hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata Stipe Bilandžić.

U pratnji Gospinog barjaka bit će alkari Frano Talaja, Jure Domazet, Joško Masnić, Martin Šušnjara, Marko Vrca i debitant Alen Poljak.

Nakon što je objavio popis sudionika ovogodišnje alkarske povorke, vojvoda Vučić je kazao kako  je odluko o ađutantu donio uz dogovor sa alkarom Hrvojem Filipovićem Grčićem. Također je naglasio kako će od preostalih šest vježbenika koji sada nisu u povorci, prvi na redu za oblačenje alkarske odore i sudjelovanje u povorci biti Bože Mandac iz Brnaza. Vojvoda je u dogovoru s alajčaušem odlučio kako će se u ponedjeljak kopljanicima na trkalištu priključiti barjaktar s pratnjom, a on će se provama pridružiti u srijedu 30. srpnja.

Isto tako poznato je kako će prove alkarskih momaka početi u ponedjeljak pod vodstvom arambaše Ive Vukasovića, a njegov novi zamjenik bit će dosadašnji prvar Senio Šabić.

Na samom trkalištu održane su još jedne vrlo dobre prove, u kojima je sudjelovalo 15 od 17 kopljanika. Naime, zbog zauzetosti nastupima na državnim preponskim natjecanjima, u današnjim provama nisu sudjelovali Denis Gugić i Andrija Hrgović.

U tri trke pogođeno je 12 srida, a najviše – po 8 punata imali su Ivo Zorica i Ivica Filipović Grčić.

U nedjelju u 11,30 tradicionalno pred Alku, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služit će se Alkarska misa na kojoj će nazočiti svi sudionici alkarske povorke te vodstvo VAD-a.

fotogalerija
Facebook
Na vrh