fruhwald
otvorena vrata

Zanimljiv 2. dan Festivala znanosti Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 5 studenoga, 2013
festival5

Foto: Krešimir Tiganj

U okviru Festivala znanosti Sinj sinoć je održan okrugli stol na temu ‘Znanost kao važan faktor u razvoju gospodarstva Hrvatske’. O temi su govorili prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan FER-a u Zagrebu, prof.dr. sc. Dragan Poljak, prodekan FESB-a u Splitu i dipl. inž. Davor Krezić, privatni poduzetnik te inicijator i utemeljitelj Intere, dok je moderator bio dr. sc. Milorad Milun, dugogodišnji ravnatelj Instituta za fiziku u Zagrebu.

Tijekom rasprave u kojoj je sudjelovala i publika zaključeno je kako nema uspješne zemlje u kojoj se spoznaje i inventivnosti znanosti ne primjenjuju u gospodarstvu.

Osim ovog okruglog stola, jučer su održana još četiri zanimljiva predavanja. Prof.dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky izlagala je na temu ‘Napredna znanost za istraživačku mladost: Centar za napredne studije u znanosti i tehnologiji – integracija Mediteranske regije’, a student Hrvoje Vučemilo sa zagrebačkog FER-a prezentirao je kuću koja sve potrebe za energijom osigurava obnovljivim izvorima. Rektor prof.dr. sc. Željko Tanjić predstavio je Hrvatsko katoličko sveučilište i zainteresiranima govorio sve što su željeli znati o njemu, a nisu se do sada usudili pitati dok je dr. sc. Hrvoje Štefančić s Instituta Ruđer Bošković predstavio ‘Robin Hood metodu’, softversku inovaciju koju su otkupile brojne svijetske kompanije.

Jedna od organizatorica sinjskog Festivala znanosti Danica Ramljak istaknula je kako je jako zadovoljna jučerašnjim predavanjima.

‘Imamo izvrsne predavače pa takvi izvrsni ljudi teme koje obrađuju pokriju na najbolji mogući način. Jučer smo imali izvrstan okrugli stol, a posebice je bilo interesantno čuti iskustva iz susjedne Bosne i Hercegovine gdje je pokrenut prekrasan tehnološki park Intera. Čak nas iz susjedne države prestižu u nekim stvarima.I danas će biti interesantno. Imat ćemo izvrsno predavanje prof. Slobodana Vukićevića sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prof. Sokolića sa splitskog fakulteta i prof. Milorada Miluna koji će govoriti o vrlo interesantnim temama. Kao iznenađenje koje nije u programu je proslavljeni hrvatski znanstvenik Miroslav Radman čije će se predavanje održati u 20 sati.’, naglasila je Danica Ramljak.

Fotogalerija

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh