banner stozer cz sinj

14 novih slučajeva gripe

Autor/ica
Objavljeno: 12 veljače, 2020

U šestom tjednu gripe na području cetinskog kraja 14 je novoprijavljenih slučajeva. Najvaći broj oboljelih je, kao i tjedan ranije, u dobnoj skupini od 0 do 6 godine života.

Prema informacijama koje smo dobili od dr. Ane Kokot Živalj, voditeljice sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, liječnici obiteljske medicine u ovih šest tjedna sezone gripe prijavili su ukupno 52 oboljenja. Sumnja se kako je broj oboljelih od gripe sigurno veći sobzirom da se dio pacijenata ne javlja svom liječniku nego se liječe kod kuće.

Podsjećamo, gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom infulence, koju je potrebno preležati. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva razlikuje se po naglom početku i razvoju simptoma bolesti (unutar 3-6 sati). Karakteriziraju je visoka temperatura, glavobolja i opća malaksalost, a kasnije curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Kašalj može potrajati i nakon što ostali simptomi prestanu. Kod djece se, uz navedene simptome, mogu pojaviti mučnina, povraćanje i proljevaste stolice.

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh