extrametal

208 zaraženih, Markotić apelira na mlade

Autor/ica
Objavljeno: 14 kolovoza, 2020
covid

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je objavio brojku od 208 novooboljelih u protekla 24 sata.

‘Broj aktivnih slučajeva je 961, 116 osoba je na liječenju, a na respiratoru 10. Dvije su osobe preminule. Broj slučajeva od početka epidemije iznosi 6258, a od početka pandemije u Hrvatskoj umrlo je 163 osobe. U posljednja 24 sata testirano je 1249 osoba’, rekla je Alemka Markotić na konferenciji za novinare.

Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb imaju najviše novooboljelih. Prosječna dob novozaraženih je 31 godina.

U Zagrebu su hospitalizirana 24 bolesnika, dvoje ih je na respiratoru. U Splitu je 16 hospitaliziranih. Troje je težih. Opći dojam je da je većina tih kliničkih slika blagog oblika, i broj hospitaliziranih na ukupan broj bolesnika nije veliki.

Markotić je kazala kako se gotovo 2/3 mladih osoba zarazilo na većim okupljanima u noćnim barovima. Apelirala je na mlade ljude da budu odgovorni.

‘Bitno je da na jedan način se obratimo mladim ljudima. Jedan od glavnih razloga za te blage kliničke slike je taj što su uglavnom mladi zaraženi ali oni moraju biti odgovorni zbog drugih ne zbog sebe. Oni se kreću među drugima, morat će biti možda sa starijima s bolesnima. Apeliram da pokušaju osvijestiti to da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, moraju držati distancu, poštivati higijenske mjere.Molim mlade koji su uvijek i svugdje bili predvodnici dobrih stvari da zauzdamo te brojke’, rekla je Markotić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh