mel

Alkarski konji ipak sa željeznim potkovama

Autor/ica
Objavljeno: 19 srpnja, 2013

potkova02

Alkarski konji i ove će godine biti potkovani klasičnim, čeličnim potkovama. Viteško alkarsko društvo nastojalo je riješiti problem proklizavanja konja prilikom prolaska alkarske povorke ulicama Sinja nabavom posebnih potkova od polimera, no od njih se odustalo.

Ovaj problem u VAD-u pokušavaju riješiti već duže vrijeme zbog sigurnosti svih sudionika alkarske povorke i građana koji promatraju povorku dok prolazi ulicama. Problem je posebno aktualiziran nakon prošlogodišnje Alke kada je na Pijaci, na kojoj je bilo mnoštvo promatrača, proklizao konj Tina Radanovića. Tom prilikom lakše su ozlijeđeni alkar Radanović i nekoliko građana, a teže ozljede zadobio je bivši dugogodišnji alkarski momak, štitonoša i harambaša Branko Ezgeta Single koji je pokušao uhvatiti i zaustaviti konja.

 Snimka: Petar Malbaša

Nakon što su saznali za potkove od specijalnog polimera, koje su u  masovnoj uporabi u SAD-u, u VAD-u su se ponadali kako su pronašli rješenje. Potkove su nabavili, a pred početak prova za ovogodišnju Alku na hipodromu je boravio jedan od najpoznatijih hrvatskih potkivača Nenad Dijanović, koji je usavršavanje za potkivanje prošao upravo u SAD-u. Dijanović je potkovao dva konja, te obučio potkivanju potkivače alkarske ergele Franu Ivkovića i Pašku Labrovića. Nakon toga su nove potkove isprobane na Pijaci i pokazale se odlične. Međutim, problem je uočen dolaskom konja na Alkarsko trkalište, kazao nam je alkar i potkivač Frano Ivković.

‘U prvi tren činilo se kako smo konačno pronašli pravo riješenje za poteškoće s konjima za vrijeme prolaska kroz grad. Međutim, nove potkove ne mogu podnijeti određene napore alkarskih konja, nisu pogodne za start konja, ubrzanje, sprint niti zaustavljanje pa su konji počeli polako šepati. Nije bilo druge nego vratiti se na stare, klasične željezne potkove i vidija štulne. Potkove od polimera odlične su za lagani kasi, hod po asfaltu ili popločanim površinama, ali za alkarske aktivnosti konja, pokazalo se, nisu dobre’.

Ostaje nam nadati se kako ove godine neće biti problema dok alkarska povorka bude prolazila ulicama grada, posebno preko pijace, kao što ih je bilo prošle godine.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409