mel

U Alkarskim dvorima prikazan film ‘Krvava braća’

Autor/ica
Objavljeno: 31 srpnja, 2013

promocija_filma_kb4

U Alkarskim dvorima sinoć je prikazan njemački film ‘Krvava braća’ snimljen 1934. godine, u kojemu se spominje Alka. Za sinjsku promociju, na kojoj se okupio zavidan broj Sinjana, najzaslužniji je povjesničar filma Daniel Rafaelić iz Zagreba koji ga je pronašao u njemačkim arhivima.

Radnja filma snimljena je u Bosni, u okolici Mostara i uz rijeku Bregavu, te grada Stoca. Film je u stvari klasična ljubavna priča u središtu koje je lijepa djevojka Mara u kojoj se zaljubljuju braća po krvi Mirko i Bojan.  Zbog ljubavi prema Mari Mirko i Bojan postali su krvava braća, te odluče ljubavni trokut rješiti megdanom – trčanjem alke. Kada je Mara, koja voli Mirka, vidjela da bi Bojan mogao pobijediti alku, istrčala je u borilište i srušila se, a Mirko i Bojan prekinuli su nadmetanje. Na kraju priče Mara je ostala uz Mirka, a Bojan je sa svojom pratnjom otišao put mora.

Upoznavajući nazočne sa sadržajem filma Daniel Rafaelić je istaknuo sličnost njegove radnje s radnjama iz Šimunovićeva Alkara, u kojem su Rašica i njegov sin Salko bili zaljubljeni u djevojku Martu.

‘Ono što je zanimljivo na početku i u sredini filma tonski su zabilježeni pučki napjevi krajeva u kojima se snimao film. Drago mi je da smo, evo drugu godinu za redom, pred Alku u dvorima mogli prikazati stare filmove koji u sebi nose tematiku alke, a za to naravno sve zahvale idu Alkarskom društvu.’

Rafaelić je također kazao kako je film ‘Krvava braća’ imao premijeru u Zagrebu 1934. godine. Ubrzo nakon toga prestalo je njegovo prikazivanje, za što su se zalagali brojni hrvatski kritičari. Za prestanak njegovog prikazivanja posebno se zalagao pjesnik Ivan Goran Kovačić koji je tih godina kao filski kritičar naglašavao da je film ‘Krvava braća’ prikaz njemačke politike koja želi zauzeti hrvatske prostore.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409