mel

Izložba ‘Lule i početci duhanske industrije u Cetinskoj krajini’

Autor/ica
Objavljeno: 1 kolovoza, 2013
Kubure_pozivnica

Muzej Cetinske krajine – Sinj u okviru kulturne manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe 2013. priređuje otvorenje izložbe ‘Lule i početci duhanske industrije u Cetinskoj krajini’.

Ovogodišnjom izložbom muzej se predstavlja odabirom predmeta i pribora keramičkih lula različitih tipova od turskih, austro-ugarskih do izvorne tradicijske baštine – zelovskih lula izdvojenih iz Kulturno-povijesne zbirke jedne od dvanaest muzejskih zbirki u fundusu Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Izložba je nastala u suradnji s kulturnim institucijama, Arheološkom zbirkom Franjevačkog samostana u Sinju, Viteškim alkarskim društvom, Muzejom triljskog kraja i Medžlisom Islamske zajednice u Splitu. Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i Grad Sinj.

Autorice idejne koncepcije te autorice izložbe su Daria Brković i Danijela Petričević, kustosice Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Autorica likovnog postava je ak. slikarica Ivana Poljak, a grafičko oblikovanje i prijelom izložbenih panoa, plakata, pozivnica i kataloga u elektroničkom obliku, osmislio je ak. grafičar Luka Duplančić.

Izložba valorizira izvorna tradicijska znanja i vještine izradbe različitih vrsta i tipova lula te donosi podatke vezane uz početke duhanske indrustrije u Cetinskoj krajini, odnosno za izgradnju stanice za otkup i skladištenje duhana u Sinju poznate kao zgrade Režije duhana.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Sinja i Muzeja Cetinske krajine – Sinj snimljen je i prigodni promotivni video film pod nazivom Zelovske glinene lule.

Izložba će biti otvorena večeras u 20,30 sati, a u Muzeju Cetinske krajine – Sinj ostaje do 30. listopada. Izložba se može razgledati radnim danima od 8 do 16 sati i subotom od 8 do 13 sati. Stručno vodstvo za posjetitelje i grupe je osigurano uz prethodnu najavu na tel. 021/821 949; 021/821 569 ili e-mailom: muzej.cetinske.krajine1@st.htnet.hr

ferata@ferata.hr
0997370409