mel

Županija: Važan dan za osmaše! Počinju upisi!

Autor/ica
Objavljeno: 24 lipnja, 2022
tomislav donlic

Sam proces upisa u srednje škole je već započeo, međutim svi redoviti učenici koji u ovoj školskoj godini završavaju osmi razred od sutra (25. lipanj) pa do utorka (28. lipanj) moraju izvršiti prijavu obrazovnog programa odnosno odabrati programe i škole koje žele upisati po listi prioriteta. Prijavu programa će izvršiti putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole -NISpuSŠ  tj. preko web stranice www.upisi.hr . Nakon što odaberu svoje prioritete i unesu prijavu i nakon što prođu rokovi za žalbu 9. srpnja, objavit će se konačne liste te će se od 11. do 13. srpnja u školi obaviti upis u srednju školu.

Tim povodom za komentar smo zamolili Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji nam je kazao:

‘Sam postupak upisa je već započeo, učenici s rješenjem o primjerenom obliku školovanja su već pri kraju. Međutim, za većinu naših budućih srednjoškolaca od sutra kreće odabir u koju školu i u kojem programu žele nastaviti svoje obrazovanje. Ovom prilikom bih im želio poručiti kako smo svi svjesni da je za njih ovo novi veliki izazov te im savjetovati da u svojem odabiru budu promišljeni i da razgovaraju sa starijima, da se raspitaju o daljnjim mogućnostima školovanja i zapošljavanja na tržištu rada. Važno je dobro se informirati, međutim dragi učenici i poštovani roditelji neka odluka u konačnici bude samo Vaša, kazao je Đonlić te dodao:
U planu smo predvidjeli dovoljno upisnih mjesta da se svi možete upisati. Za nešto više od 4600 učenika osmih razreda planirano je oko 5 tisuća upisnih mjesta u 223 razredna odjela tako da svatko može pronaći svoje mjestu sukladno interesima. Ukoliko još postoji nejasnoća oko toga koju školu biste odabrali ili koji program, pozivam vas da na stranicama www.dalmacija.hr preuzmete priručnik “Kamo nakon osnovne?” koji smo namijenili upravo učenicima i roditeljima osmaša.

Želim vam sreću i uspjeh u ovom za vas vrlo osjetljivom i zahtjevnom trenutku. Neka vaš izbor bude upis one škole i programa u kojem će najbolje do izražaja doći sve kvalitete i sposobnosti koje posjedujete, a vi budite sigurni da ćemo vas na tome putu pratiti kao i do sada. Bilo kroz redoviti tijek školovanja ili u Centrima izvrsnosti ili u programu ICT Županija ili u nekom drugom program. Sretno!’

ferata@ferata.hr
0997370409