mel

Uskoro 4. sinjski Festival znanosti

Autor/ica
Objavljeno: 21 listopada, 2013

andjela_pastar_krncevic

Ovogodišnji, 4. po redu, sinjski Festival znanosti održat će se od 3. do 7. studenog. Prema riječima organizatora, i ove godine Sinj će pohoditi priznati znanstvenici, ali i brojne osobe iz javnog i političkog života.

Organizacijski odbor Festivala ove godine sačinjavaju Marija Božinović Mađor, Danica Ramljak i Anđela Paštar Krnčević, uz pomoć začetnika Festivala Mate Jagnjića.

U razgovoru za naš portal Anđela Paštar Krnčević kazala je kako su svoj dolazak za sada protvrdili znanstvenici Miroslav Radman, Slobodan Vukičević, Tomislav Domazet Lošo, Vlasta Koutecky, a jedno predavanje vodit će i Žarko Puhovski. Osim njih, na Festivalu će sudjelovati bivši ministri Gvozdan Flego i Radovan Fuchs te rekotri Splitskog i Zagrebačkog sveučilišta Ivan Pavić i Aleksa Bjeliš.

‘Kao organizatori smatramo da je od iznimne važnosti organizirati ovakav događaj u Sinju, kako bi mladima Cetinske krajine, ali i svim zainteresiranim na zanimljiv način pokazali dosege znanosti i njenu neophodnost u svakom društvu koje teži napretku, te kako bismo pokazali da Sinj svojim građanima i van ljetne sezone može pružiti zanimljiva događanja. Festival će obuhvatiti djecu vrtićke dobi do onih najstarijih. Ove godine naglasak ćemo staviti na diskusiju o odnosu znanosti i gospodarstva, gdje ćemo uz pomoć poznatih znanstvenika i istaknutih političkih stručnjaka pokušati odgovoriti na pitanje kako znanost može potaknuti, održavati i unaprijediti gospodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj’, kazala je Paštar Krnčević.

Iako su pripreme za ovogodišnji Festival znanosti u punom jeku, još uvijek nisu u potpunosti osigurana financijska sredstva za njegovo održavanje.

‘Iako je Festival znanosti, uz Gospu Sinjsku i Sinjsku alku, postao sinonimom našeg grada, sa žaljenjem moram konstatirati da još uvijek nismo u potpunosti osigurali sredstva za njegovo održavanje. Grad Sinj, koji nam je dosadašnjih godina bio generalni pokrovitelj, za ovogodišnji festival najavio nam je potporu od 25 tisuća kuna, što je znantno manje u odnosu na 50 tisuća kuna dosadašnjih godina. Vjerujemo da će gradska vlast, ukoliko to dopusti stanje u proračunu, biti izdašnija kako bismo, uz još neke sponzore, lakše zatvorili financijsku konstrukciju ove manifestacije, koja je prošle godine od strane uglednih znanstvenika ocjenjena kao izvandredna, ali i kao najbolji Festival znanosti u Hrvatskoj koji je do sada održan’, naglasila je Anđela Paštar Krnčević.

 

 

ferata@ferata.hr
0997370409