A. Kapetanović i Z. Meter pobjednici natjecanja u oranju

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2014

oranje12

Ante Kapetanović u kategoriji plug ravnjak i Zdravko Meter u kategoriji plug premetnjak najbolji su orači županije Splitsko-dalmatinske. Oni će kao najbolji orači županije sudjelovati na državnom natjecanju koje će se održati početkom rujna u Požegi.

U organizaciji Udruge orača Splitsko-dalmatinske županije u Sinjskom polju, na predjelu Muša, danas je održano 6. Županijsko natjecanje u oranju. Natjecanje su otvorili dožupan Luka Brčić i dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Na startnoj crti poredalo se ukupno 17 natjecatelja – 4 u kategoriji plugova premetnjaka i 13 u kategoriji ravnjaka. Ovo natjecanje obilježilo je sudjelovanje petorice mladića debitanta, iz podmlatka Udruge natjecatelja u oranju Splitsko-dalmatinske županije. Najmlađi natjecatelj bio je 15-godišnji Frano Mateljan iz Košuta.

‘Od moje sedme godine ćaća i did me vodaju po polju i uz traktore, tako da sam odmlena zavolio zemlju i oranje. Sve ove godine od njih i strica sam upijao znanje i sada sam došao do toga da i ja orem na natjecanju’, kazao je mladi Frano Mateljan.

Upoznavajući orače s pravilnicima samog natjecanja tajnik Nacionalne udruge orača Hrvatske i stručni voditelj ovog natjecanja Dario Padro je kazao kako se iz godine u godinu tehnologija oranja pojačava.

‘Ovo natjecanje se sve više i više popularizira, pristiže sve više natjecatelja koji kroz ovo natjecanje prvenstveno imaju edukaciju, što je i sami smisao ove manifestacije. Natjecanje služi oračima da nauče kako i na koji način orati, podešavati traktore i plugove, kako smanjiti gubitke energije na nepotrebne stvari i kako u konačnici postić što bolji poljoprivredni prinos’, kazao je Padro, naglašavajući kako odličnim oračima iz županije za ravnopravno sudjelovanje s oračima iz ostalog dijela Hrvatske za to trebaju pravi natjecateljski plugovi, čija se cijena kreće oko 120 tisuća kuna.

Govoreći o značaju oranja na Cetinskom području kao nastavku poljoprivredne tradicije, dožupan Luka Brčić istaknuo je kako će Županija krenuti u realizaciju nabavku natjecateljskih plugova.

‘Taj plug za naše prilike je dosta skup, ukoliko bi on bio korišten samo jednom za vrijeme županijskog natjecanje. Zbog toga idemo u projekt kako bi se on koristio za učenike naše Poljoprivredne škole u Kaštelima, gdje bi im orači u Sinjskom praktično pokazivali oranje, pa bi učenici uz teorijski imali i taj odlični terenski rad. Osim toga, orači bi koristili plugove za državna i ostala natjecanja. Vjerujem kako ćemo ovaj projekt realizirati, ako ne na kraju ove, onda početkom iduće proračunske godine i osigurati sredstva za taj natjecateljski plug’, istaknuo je dožupan Luka Brčić.

U ime pokrovitelja natjecanja Grada Sinja nazočne orače i ostale posjetitelje pozdravila je sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac:

‘Lijepo je biti svjedokom još jedne poljoprivredne tradicije. Nedavno smo imali nacionalni Sajam pršuta u našem gradu, a prošle subote i Županijsku izložbu stoke. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica kako na ovom natjecanju ima podosta mladih orača koji nastavljaju tradiciju svojih starijih. Grad Sinj će u svakom slučaju uvijek podržavati ovakve manifestacije, a uključiti ćemo se zajedno sa Županijom u realizaciju projekta osiguranja pravog natjecateljskog pluga za naše orače, kako bi nas u što boljem svjetlu predstavljali na državnim natjecanjima’, kazala je Križanac.

Pobjednik natjecanja u kategoriji plug ravnjak Ante Kapetanović iz Ogorja ponovio je uspjehe od proteklih godina.

‘Bilo je zanimljivo, do kraja neizvjesno natjecanje, jer je moj glavni konkurent Čalo zaostao samo jedan bod iza mene. Zadovoljan sam ovim uspjehom i nadam se dobrom predstavljanju naše županije na državnom prvenstvu. Parcela nije bila u potpunosti po guštu orača, ali na kraju svi su pokazali zavidno znanje u oranju’, kazao je Kapetanović.

Drugo mjesto osvojio je Ante Čalo, a na treće mjesto plasirao se Bože Poljak.

Kod plugova premetnjaka uz pobjednika Zdravka Metera na pobjedničkom postolju bili su još Lado Mandac i Dušan Jagnjić. O još jednom svom uspjehu u nizu najbolji orač Splitsko-dalmatinske županije s plugovima ravnjacima Zdravko Meter iz Prološca je rekao:

‘Gledajući zbroj bodova nisam imao neke ozbiljne konkurencije, ali čestitam svim mojim protukandidatima na dobrom oranju. Vjerujem kako će nam Županija osgurati natjecateljske plugove s kojima bi bili ravnopravni s ostalim oračima na državnom prvenstvu’, istaknuo je Meter.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Mate i Ante Jukić Bračulj i Zvonko Balta, dok su mjerači dubina bili Robo i Reno Žuro.

Organizator ove manifestacije bila je Udruga natjecatelja u oranju Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizator Poljoprivredna savjetodavna služba, dok su pokrovitelji bili županija Splitsko-dalmatinska, te gradovi Sinj i Trilj.

Udruga orača županije ugostila je sve koji su došli, bilo po službenoj dužnosti, protokolarnoj ili kao ljubitelji oranja i druženja u polju. Tako se uz dobru poljsku spizu i kapljicu raspravljalo o oranju, traktorima i brazdama, ali uvijek sa sjećanjem na prošla vremena kada je Sinjsko polje bilo izbrazdano. Tada, za razliku od danas, nije bilo neobrađivanih površina.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh