ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Alka – ples slobode

Autor/ica
Objavljeno: 17 kolovoza, 2018
alka_ples_slobode

Sutra, 18. kolovoza na južnim zidinama tvrđave Stari grad održat će se plesni performans ‘Alka – ples slobode’.

Projekt ‘Alka – ples slobode’ spektakularan je spoj umjetnosti, ljudske vještine i kulturne baštine. Vertikalni ples vrlo je uzbudljiva i efektna forma suvremenog plesa u kojoj umjetnici, plesači, nastupaju u zraku, uz potporu penjačkog užeta.

Obnovom zidina sinjske tvrđave Grad, Sinj se priključio udruzi European Walled Towns koja podupire i skrbi o zajedničkim interesima utvrđenih gradova diljem Europe. ‘Alka – ples slobode’ iskoristit će južne zidine tvrđave kao cjelovečernju pozornicu s 3D video mapping projekcijom kao vizualnom kulisom predstave. ‘Alka ples slobode’ ujedinit će stoljetnu tradiciju lokaliteta i kulturne baštine Sinja sa suvremenim umjetničkim pokretom u jednistvenu audio-vizualnu senzaciju.

BIOGRAFIJA

Marija Šćekić – rođena je 17. veljače 1975. godine u Đakovu. Obrazovala se u Londonu i Montrealu, gdje je i započela nezavisnu autorsku karijeru. Po povratku u Hrvatsku, 2005. godine, osniva umjetničku organizaciju Histeria NOVA u okviru koje djeluje kao koreograf, slobodni umjetnik i plesni pedagog. Dobitnica je uglednih i međunarodno značajnih nagrada, te dugi niz godina surađuje s inozemnim umjetnicima, znanstvenicima i poslovnim partnerima. Radila je kao voditeljica Odjela za suvremeni ples Umjetničke akademije u Reykjaviku na Islandu gdje je stupila u kontakt sa talijanskom koreografkinjom Wandom Moretti i francuskim koreografom Fabrice Guillot te postala dijelom međunarodnog projekta Vertical Dance Forum sufinanciranog od strane Europske Unije – program Kreativna Europa. Trenutno živi na relaciji Zadar – Šibenik obavljajući funkciju voditeljice novoosnovane državne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku i autorskog projekta ‘Vrata Velebita’, usmjerenog na očuvanje zaštićene kulturno-prirodne baštine Južnog Velebita i Republike Hrvatske.

alka_ples_slobode
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh