BANNER FERATA

Ana Malbaša: ‘Nepravda me tjera da istinu dovedem na vidjelo’

Autor/ica
Objavljeno: 23 svibnja, 2020
ana malbasa

U emisiji Hit radija ‘100 ljudi, 100 ćudi’ danas je gostovala Ana Malbaša, diplomirana komunikologinja, koja radi na Novoj TV, u istraživačkoj emisiji Provjereno.

U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri Ana Malbaša radila je kao community manager na portalu mojsport.hr, pisala je za političke tjednike Aktual i Nacional, a radila je i u emisijama HRT-a Hrvatska uživo, Potrošački kod, Što vas žulja, Imam problem, Labirint i Dobro jutro, Hrvatska.

Dobitnica je brojnih nagrada za literarne i likovne radove, a često sudjeluje na konferencijama i forumima na temu ratnih zločina, imigranata i ljudskih prava na području Balkana.

Ana Malbaša u emisiji se prisjetila svoga djetinjstva u Brnazama. Otkrila nam je i kako su na njenu odluku da se bavi istraživačkim novinarstvom puno utjecali njeni roditelji, otac Petar i majka Verica.

‘Otac i majka su me dosta motivirali da se bavim istraživačkim novinarstvom. Kada gledate oca koji ide dragovoljno u rat da donese neke autentične snimke i riskira svoj život, nemoguće je da to ne utječe na vas, a majka je kao policijska inspektorica znala usred noći ispitivati neke potencijale počinitelje kaznenih djela. To je stvarno u meni stvorilo osjećaj da je normalno žrtvovati svoj nekakav komfor radi istine i priče koja je od velike društvene važnosti. Ja bih rekla da to meni nije problem, jer sam vidjela da to rade moji roditelji, tata u ratu i dan danas, a i mama isto, u borbi s kriminalom’.

Da nije novinarka bavila bi se, kako kaže, nekim zanimanjem koje ima humanitarnu notu, koje štiti nemoćne i siromašne.

‘Mislim da bih se možda mogla baviti i pisanjem koje ne uključuje samo zbilju već nekakvu fikciju, npr. pisanje scenarija za igrane filmove i dokumentarne s igranim elementima ili pisanjem knjiga. Mislim da mi leže ti poslovi koji daju osjećaj slobode’.

Ana je istaknula kako je posebno zahvalna što je dobila priliku raditi na Novoj TV u emisiji Provjereno.

‘Urednica emisije Ivana Paradžiković naučila me je da se oslobodim pred kamerama kako bih se lakše snalazila u svim tim situacijama, uputila me je na koji način raditi, gurnula me je da izađe to nešto što imam u sebi i zahvalna sam joj na tome’.

Otkrila nam je i kako je nepravda koja se događa nekim ljudima tjera da istinu dovede na vidjelo.

‘Zbog nepravde sam spremna riskirati mnogo toga. Ne mogu podnijeti da se radnici izrabljuju, da se umire jer nije dan novac liječniku, da na slobodi ostanu počinitelji stravičnih zločina…’

Od svih njenih priča najviše ju je pogodila priča o ženi iz ratnog Vukovara, koju je u Domovinskom ratu silovao nekadašnji pripadnik srpske paravojne formacije.

‘Šokirala sam se koliko mi još uvijek ne znamo o zbivanjima u Vukovaru, koliko je žena tamo silovano. Najviše me šokiralo to što su one odlučile šutjeti, jer su ih brojni sugrađani vrijeđali, nazivali pogrdnim imenima, mnogi im nisu vjerovali što se dogodilo. Borit ću se i dalje da se sazna istina o Vukovaru, posebno što se tiče silovanih žena.’

Iako je svaka priča na poseban način dira i motivira, najviše se, kaže Ana, ‘dala’ u priču s Ljubicom Adžaip iz Dicma, koja je čak prekršila zakon dajući mito liječniku, kako bi spasila život svog supruga.

Na kraju emisije Ana nam je otkrila kako se u budućnosti vidi u izvještavanju iz stranih zemalja te da bi se voljela okušati u međunarodnom novinarstvu. Na pitanje je li više Dalmatinka ili Zagrepčanka, s obzirom na to da već godinama živi i radi u Zagrebu, bila je vrlo jasna:

‘Ne osjećam se Zagrepčankom. Koliko god ja volim Zagreb i koliko god sam dugo u Zagrebu, ja sam Dalmatinka, definitivno, i Sinjanka.’

Emisiju ‘100 ljudi, 100 ćudi’ u kojoj je gostovala Ana Malbaša možete preslušati OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh