extrametal

Pokrenuta peticija za zaustavljanje Projekta rekonstrukcije i uređenja parka u Trilju

Autor/ica
Objavljeno: 20 svibnja, 2020
Anđela Galić

Magistra povijesti umjetnosti Anđela Galić iz Trilja pokrenula je peticiju za zaustavljanje Projekta rekonstrukcije i uređenja gradskog parka Trilj. Naime, u Gradu Trilju u tijeku je javni uvid u projekt uređenja gradskog parka Trilj gdje građani svoje primjedbe i prijedloge mogu podnijeti pisanim putem zaključno do 29. svibnja.

Galić smatra kako je riječ o štetnom projektu koji će devastirati izvorni koncept gradskog parka, dislocirati njegov spomenik, bespotrebno betonizirati veće površine, porušiti stabla i umanjiti krajobrazne kvalitete zelene oaze grada.

Navedeni projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj, kaže Galić, ukazuje na nepoštovanje i nerazumijevanje izvornog koncepta gradskog parka koji je do sada i u svojim izvornim gabaritima prepoznat kao najvrijedniji javni prostor grada Trilja te je spomenikom rijeci Cetini postao prepoznatljiv simbol materijalne kulturne baštine.

Upravo iz tih razloga prioritet gradskih vlasti i građana Trilja bi trebali biti valorizacija, očuvanje, obnova i zaštita gradskog parka kao cjeline, a ne njegova devastacija i betonizacija, rekla je Galić.

‘Projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj želimo zaustaviti i zahtijevamo da se njegova obnova realizira prema konzervacijskom principu koji uvažava izvorni koncept parka što zasigurno ne podrazumijeva dislociranje spomenika i betoniranje terena za mali nogomet na njegovu mjestu, kao i proširenju postojećih i gradnji novih betonskih pješačkih staza i izgradnji javnih WC-a na obali rijeke Cetine. Planirani projekt, kojem se ovom peticijom protivimo, dovest će do degradacije povijesne, kulturne i krajobrazne baštine grada Trilja te će nagrditi ambijent prirodnog okoliša navedenim postupcima’

 

trilj park
Podsjetila je kako je ‘Spomenik rijeci Cetini’ prvi javni spomenik grada Trilja koji se na ovoj lokaciji nalazi od postavljanja 1958. godine. Riječ je o djelu kipara Vanje Radauša, jednog od antologijskih kipara druge polovice 20. stoljeća koji je pozicioniran u samom centru parka, na mjestu sjecišta triju izvornih pješačkih osi funkcionira kao vizualno i simboličko središte koje odaje počast rijeci na kojoj je grad nastao. Njegova važnost i pozicija u kontekstu gradskog parka je jednaka kao i važnost rijeke Cetine za grad Trilj.

Dotaknula se i proširenja betonske pozornice za koju smatra da se radi o nepotrebnom postupku s obzirom na rijetkost korištenja i mogućnost alternativnih rješenja kao što je nabava montažne pozornice koja ima minimalan utjecaj i ne zahtijeva betonizaciju zelene površine.

projekt s naznakama page

Galić ukazuje i na problem izgradnje javnih WC-a na obali rijeke Cetine, kojima će se umanjiti estetska vrijednost vizure šetnjice na obali, a osim toga objekti takvog sadržaja nisu primjereni navedenoj lokaciji. Također ističe kako ima mnogo prikladnijih lokacija u gradu za uređenje sa sadržajima kakvi se planiraju u gradskom parku.

Do sada je ovu Peticiju potpisalo 300-tinjak građana, ali i kulturnih djelatnika. Galić je pozvala sve zainteresirane da se upoznaju s projektom na službenim stranicama Grada Trilja te ih pozvala da potpišu peticiju i tako im pomognu da zaustave Projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj, zbog devastacijskih aspekata koji ukazuju na nepoštovanje prema kulturnoj baštini grada koja pripada svim njegovim građanima.

‘Naš je cilj i obaveza sačuvati kultno mjesto sastajanja i druženja Triljana svih generacija kao i njegovo očuvanje za sljedeće naraštaje,’ zaključila je Anđela Galić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh