PIJACA omnia  FORTE_SOLAR  MIJETON

Ante Krolo i Renato Domazet-Lošo: ‘Bez truda nema nikakvog cilja’

Autor/ica
Objavljeno: 6 svibnja, 2023
ANTE I RENATO

Gosti emisije ‘Naša dica’ bili su vrlo nadareni i uspješni učenici 3. kh razreda SSŠ bana Josipa Jelačića, Ante Krolo i Renato Domazet-Lošo, osvajači medalja na školskim kulinarskim natjecanjima ‘Gastro, kreiraj sam’ i ‘Biser mora’.

Ante i Renato osvajaju na prvu svojom srdačnošću i pristojnošću. Ova dvojica veselih mladića su uz školu (gastronomiju) aktivni i u nogometu (Brnažanac korijena s Muća Ante igra krilnog napadača u mlađim uzrastima ‘Tekstilca’), odnosno poljoprivredi (Renato se ne štedi u obiteljskom OPG-u u Glavicama).

Dva zaigrana i nebrušena dijamanta puna potencijala, kako ih je opisala njihova profesorica Marija Šimunović, domišljati su, kreativni i samopouzdani mladići. Ne boje se nikakvih prepreka, vole raditi i jako su uporni.

Kako se ovaj pobjednički kuharski tim upoznao, pojasnio je Ante:

‘Bilo je to još u osmom razredu, zajedno smo bili na ekskurziji, tu je krenulo naše druženje.’

Renato kaže da zapravo nikad ranije nije mislio da će upisati smjer kuharstvo:

‘Nisam uopće razmišljao o tom zanatu. Odjednom mi je došlo da bih to probao i da mi se sviđa. Počelo me privlačiti kuhanje i iskustva koja donosi, pa sam odlučio upisati taj smjer. Kada sam se upisao u srednju školu, razvila se moja ljubav prema kuhanju.’

Anti je želja za odabirom zvanja došla ranije:

‘Oko šestog, sedmog razreda osnovne škole. Dosta sam kuhao s majkom, pomagao joj, tako da sam baš želio to upisati.’

Kažu da su im nastavnici u SSŠ bana Josipa Jelačića puno pomogli, uputili ih i poslije je bilo sve lako. Njihovi rezultati svjedoče koliko nastavničko osoblje ove škole ulaže truda kako bi izvukli maksimum iz učenika, što naravno zahtijeva trajnu izobrazbu u struci.

Što se teoretskog učenja tiče, Renato kaže da njih dvojica nisu toliko ozbiljni:

‘U praktičnom dijelu smo donekle ozbiljni, stavimo se da to moramo. Razrednik i mentorica nas guraju i stišću, ne daju nam disat i tako smo došli do ovih rezultata.’

Kuharstvo je struka u kojoj se mora kontinuirano educirati i pratiti trendove, svjestan je toga i Ante, koji prati kulinarske televizijske emisije, poput MasterChefa:

‘Može se dosta toga vidjeti i naučiti, dosta novih jela se vidi, kako ljudi na drugačije i puno modernije načine to rade.’

U tom smislu je putovanje na Cipar u listopadu prošle godine, u okviru Erasmus razmjene, bilo nemjerljivo iskustvo našim gostima, prvo izvan ‘Lijepe Naše’.

‘Bilo je teško u početku dok se nismo snašli, ipak je to druga država, odmaknut si od svojih. Profesorica Šimunović nas je tu vodila i čuvala i gledali smo je kao drugu majku.’

Nakon međunarodne prakse slijedilo je natjecanje u Splitu – ‘Gastro, kreiraj sam’. Renato je opisao kako su on i Ante tamo završili:

‘Sjedili smo u razredu, došla je profesorica Šimunović i kazala da nas dvojica idemo s njom u Split na natjecanje. Mi smo se blijedo pogledali, ali ipak smo probali, mada nam je još bila ludorija u glavi. Mentorica nam je objasnila i krenuli smo.’

Pobijedili su u konkurenciji od 11 škola iz cijele Hrvatske, iznenadivši pritom i svoju profesoricu. Uslijedilo je međunarodno natjecanje ‘Biser mora’ na Braču, gdje su osvojili brončanu medalju. Ovi uspjesi otvorili su im mnoga vrata.

Bez truda nema nikakvog cilja, poručuju naši gosti:

‘Treba puno radit, imat podršku profesora, ravnatelja, obitelji i uz puno truda i volje možete dostići ono što želite i napredovati.’

U današnjoj emisiji emitirani su tonski zapisi profesorice Marije Šimunović, učenice 4. razreda Laure Radanović i profesorice Nade Ratković. O iskustvima i zanimljivostima naših današnjih gostiju iz škole, o Erasmusu na Cipru, natjecanjima ‘Gastro, kreiraj sam’ i ‘Biser mora’, te o planovima za budućnost više poslušajte ovdje.

ferata@ferata.hr
0997370409