Antifašisti položili vijence na Vrdovu

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2013
vrdovo_fr_01

Foto: Filip Ratković

Povodom dana Antifašističke borbe, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine organizirali su polaganje vijenaca kod partizanske bolnice na Vrdovu.

Na svečanosti se okupilo 70-ak građana, između ostalih: predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista SDŽ Krešo Sršen, gradonačelnici Sinja i Splita Ivica Glavan i Ivo Baldasar, te član predsjedništva Zajednice antifašističkih udruga Josip Milat.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine, Ante Veselica je rekao:

‘Mi smo ovaj Dan antifašističke borbe obilježili upravo na mjestu gdje su tijekom II. svjetskog rata bila partizanska bolnica i partizansko groblje. Ovdje je tijekom rata bio i Izidor Matić –Perera, šef Sanitetskog odsjeka 8. korpusa partizanskih snaga, a po njemu je ime dobila i bivša vojna bolnica Split. Na ovom području Vrdova koje nikada nije palo u ruke okupatora, bilo cijelo jedno operativno tijelo partizanskih snaga za Dalmaciju, iz čega je vidljivo kako je ovo područje bilo iznimno značajno u II. svjetskom ratu.’

Veselica je naglasio kako mu je drago što su pored predstavnika antifašističkih udruga s županijske i nacionalne razine, na ovoj svečanosti prisutni, već tradicionalno – sinjski gradonačelnik Ivica Glavan, a posebno novoizabrani gradonačelnik Splita – Ivo Baldasar.

Obilježavanje današnjeg dana završilo je prigodnim druženjem okupljenih uz pjesmu i okrjepu.

vrdovo_fr_02

Foto: Filip Ratković

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh