svabo

Božićna bajka obitelji Đidara

Autor/ica
Objavljeno: 23 prosinca, 2013

jaslice_didara01

Tradicija Božića nalaže da u svakoj kući bude božićno drvce, a ispod njega jaslice, kao tradicionalni dekor mnogih domova u ove blagdanske dane, jaslice koje predstavljaju svetu obitelj: Mariju, Josipa i malog Isusa.

U izradu jaslica neki ljudi ulažu puno više vremena, ali i ljubavi od većine nas koji jaslice stavimo samo ispod jelke.

Jaslice koje je izradila Sinjanka Nataša Đidara sa svojom obitelji  nikako ne bi stale pod bor. Naime, njezine jaslice zauzimaju površinu od 20-tak  metara kvadratnih i smještene su ispred njene kuće, na sinjskom Pazaru. Upravo ove nesvakidašnje jaslice razlog su što smo posjetili obitelj Đidara.

‘Kreativna sam i volim stvarati. Osim želje da napravim ove jaslice kao znak predbožićnog i božićnog ugođaja, one za našu obitelj imaju i nešto više. Naime, naš desetogodišnji sin Toni već pet godina boluje od maligne bolesti. Uz svakodnevno liječenje, molitva i vjera su sastavni dio našeg života, pa i ove jaslice koje smo izradili upućene su u tom pravcu’, kazuje nam gospođa Nataša Đidara.

Gospođa Nataša već nekoliko godina u svom domu, ali i ispred kuće radi ovakve velike jaslice. Ovogodišnje je, da bi ih stigla napraviti na vrijeme, počela raditi prije nešto više od mjesec dana.

‘Puno je truda i sredstava uloženo za njihovu izradu. Sve je napravljeno od prirodnih materijala, panja, kore, mahovine, slame, kamena kojeg smo donijeli s Kamešnice. U izradi su sudjelovali svi ukućani, suprug, posebno djeca Toni i Anđela. Uz ove vanjske, u kući smo napravili još jedne jaslice kako bi osjećaj Božića bio stalno uz nas’, kazuje gospođa Đidara.

Jaslice obitelji Đidara zainteresirale su i njihove susjede, prijatelje, školske kolege najmlađih članova Tonija i Anđele, pa znani i neznani dolaze vidjeti i fotografirati se uz njih.

Unatoč sinovoj teškoj bolesti ova Sinjanka nada se kako će radost Božića i vjera pomoći njenom Toniju i svim bolesnima. Stoga je i jaslice koje je izradila sa svojom obitelji posvetila svoj djeci oboljeloj od malignih bolesti, sa željom da ustraju u svojoj borbi, kao i svima koji su im pomogli, posebno medicinskom osoblju dječjeg odjela onkologije u KBC Split, učiteljima OŠ fra Pavla Vučkovića, rodbini i prijateljima, kolegama i svim ljudima dobre volje.

Na kraju pozivamo i druge naše sugrađane ukoliko imaju ovakve posebne jaslice da nam se jave i pošalju njihove fotografije.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh