VRLAFEST

Branimir Norac: Natjecanje Papandopulo bilo je moj fokus, centar mojih misli par mjeseci

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2021
branimir norac

Sinjski glazbenik Branimir Norac, koji je na 9. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, u kategoriji klarinet osvojio 3. mjesto, napisao je osvrt na svoj nastup. Poslao nam je i snimku njegove vlastite kompozicije, čije je snimanje dobio kao nagradu za dio natjecanja zvan Virtualni uzmah, koji je bio baziran na internetskom glasovanju publike i za koju je osvojio prvu nagradu.

‘Trebalo mi je vremena da u sebi saberem sve osjećaje koje imam u vezi s osvojenom trećom nagradom na natjecanju Papandopulo 11. veljače.

Natjecanje Papandopulo, koje je daleko najbitnije natjecanje za profesionalne klasične glazbenike u Hrvatskoj, bilo je moj fokus, centar mojih misli par mjeseci i sad nakon odsvirane zadnje etape osjećam neku vrstu praznine, kao da je priprema bila dio mog identiteta. Kao da je osoba uz koju sam se budio i išao na spavanje u jednom trenu samo nestala. Iz nekog razloga bilo mi je vrlo bitno to natjecanje i držao sam se za taj cilj s iščekivanjem kojeg odavno nisam osjetio. Valjda je unosilo neki red i smisao u ovu godinu punu kaosa. Lijepo je imati neki cilj koji je sasvim određen, ima svoj datum i papir s pečatom. Službeno je. Čvrsto tlo.

Jako sam zadovoljan plasmanom na natjecanju s obzirom da sam bio najstariji od svih natjecatelja, u sferi glazbe koja je najbliža sportu. Zadovoljan sam jer sam uložio svoje vrijeme, rad ali i svoje osjećaje, cijelog sebe kako bi izvedbe u tri dana natjecanja bile prava reprezentacija mojih sviračkih mogućnosti s jedne strane i intime osjećajne spoznaje svijeta s druge. Zadovoljan sam jer su moj rad i potencijal prepoznati od strane struke, ali i publike koja mi je dodijelila prvu nagradu na internetskom glasovanju. Zadovoljan sam jer sam uspio prezentirati svoju kompoziciju u drugoj etapi natjecanja te se na natjecanju predstavio i kao kompozitor.

Ali najzadovoljniji sam jer sam na ovom osobnom putovanju nanovo otkrio ljude koji su tu, uz mene, bili cijelo vrijeme. Bilo je lijepo osjetiti podršku obitelji, prijatelja, sugrađana, kolega i osjetiti se dijelom neke šire familije koja za mene brine, kojoj je stalo.

Veliko hvala svima koji su bili uz mene u cijelom ovom procesu! Ne znam kako da vam se odužim, ali smislit ću!! Sad treba tu ljubav i radost dijeliti dalje, umnožiti, zaliti i pustiti da raste.

Htio bih čestitati prvonagrađenom Toniju Kranjcu, drugonagrađenim Sebastijanu Sarapi i Duji Staniću, kao i svim ostalim kolegama koji su prisustvovali natjecanju.

Stvarati umjetnost, ljepotu u ovim vremenima je čin aktivizma, sađenje zrna utopije kojom brišemo crnila koja nas okružuju. Veselim se vašim sljedećim koracima!

Snimku Branimirove kompozicije Tri meditacije za klarinet solo, s kojom je osvojio prvu nagradu glasovima internetske publike u dijelu natjecanja pod nazivom Virtualni uzmah, možete poslušati OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh