tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Bulj: Zašto kočite projekt Aglomeracije Sinj?

Autor/ica
Objavljeno: 7 prosinca, 2020
bulj konferencija

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, vijećnik u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije i sinjski gradski vijećnik Miro Bulj danas je ispred ulaza u tvrtku Vodovod i odvodnja Cetinske krajine održao konferenciju za novinare.

Bulj je još jednom progovorio o problemu realizacije projekta Aglomeracija Sinj, kojim bi se trebao riješiti problem odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području grada Sinja i dijelu prigradskih naselja Brnaze i Glavice.

‘Središtem Sinja teče otvorena kanalizacija, od Karajkove lokve, Ćosinog potoka, uz dječji vrtić, osnovnu i srednju školu, srednjoškolsku sportsku dvoranu,  hotel Alkar, trgovačke lance i ulijeva se u lateralni kanal kojim teče kroz Brnaze i Turjake u Cetinu. Prije tri dana voda se iz kanala kod Meljače izlila, fekalije su se izlile na poljoprivredna zemljišta, a znanstveno je potvrđeno da je to opasno po zdravlje ljudi. Rezultat svega toga je povećanje broja oboljelih u Sinju’, kazao je Bulj.

Miro Bulj je kazao da se o problemu projekta Aglomeracije više ne može raspravljati ni na sjednicama sinjskog Gradskog vijeća, jer se sjednice održavaju online, bez mogućnosti postavljanja vijećničkih pitanja. Podsjetio je da je i do sada više puta upozoravao na problem Aglomeracije Sinj, postavljao pitanja gradskoj vlasti te slao dopise nadležnim ministrima.

Prema njegovim riječima, Aglomeracija je dovedena u pitanje prije svega zbog nemara naručitelja Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine. Podsjetio je da je Aglomeracija Sinj proglašena strateškim projektom Republike Hrvatske za koji su predviđena 302 milijuna kuna. Kazao je kako je u travnju, sa zakašnjenjem, provedena javna nabava te da su radovi procijenjeni na 218 milijuna kuna, ali najniža ponuda bila je 160 milijuna kuna veća od procijenjenih radova.

‘U Skupštini toga Društva su sinjska gradonačelnica i predstavnici ostalih gradova i općina cetinskog kraja koji ništa ne poduzimaju prema Hrvatskim vodama. I druge su aglomeracije imale nižu cijenu u postupku javne nabave, kao što su Zadar i Vir, pa su se izborili za svoju aglomeraciju. Jedino što su u Vodovodu i odvodnji uspjeli napraviti jest poskupiti vodu za 8 kuna po metru kubnom u odnosu na prošlu godinu, što je udar na obitelji i ugostitelje. Voda je u prosjeku poskupila 80 kuna za domaćinstva, odnosno 800 kuna za ugostitelje. Je li to pomoć našim ljudima?’, pita se Bulj.

Za probleme u realizaciji projekta Aglomeracija Sinj Bulj je prozvao i Hrvatske vode, koje smatra najodgovornijima, zatim projektni tim Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine, ali i gradonačelnike i načelnike gradova i općina Cetinske krajine, za koje je kazao da su ‘stavili Sinj pod rep’.

‘Pozivam ih da odgovore što je s Aglomeracijom i novim postupkom javne nabave. Ako do 2023. ovaj projekt ne bude odrađen, nama će propasti sredstva koja su sada na računu, a Sinjem će i dalje teći fekalije, sve do Cetine iz koje se pitkom vodom opskrbljuju stanovnici u priobalju i na otocima. Pitam gradonačelnicu Sinja, direktora Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine, Hrvatske vode, ministra  zaštite okoliša: Zašto kočite projekt Aglomeracije Sinj i zašto su Sinj i Sinjani na repu u Cetinskoj krajini? Sinj to ne zaslužuje’, poručio je Bulj na konferenciji za novinare.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh