BANNER FERATA

Ćaća i sin Runje zajedno namještaju alku

Autor/ica
Objavljeno: 31 srpnja, 2018
runje

Jedan čovjek već je 35 godina u alkarskoj povorci i stalno je na svome uobičajenom mjestu, u središtu pogleda svih koji su na Trkalištu i onih koji Alku gledaju putem malih ekrana – namještač alke Josip Joko Runje.

Alkarska povijest je štivo s neznanim brojem stranica i iz godine u godinu donosi nešto novo i zanimljivo. Rijetki su bili slučajevi da u alkarskim dužnostima, u svečanim odorama, sudjeluju zajedno otac i sin. U svježem sjećanju su još alkari Vučkovići i Marići. Bilo je slučajeva, a ima ih i danas, da u Gradskoj glazbi Sinj na alkarskim svečanostima zajedno sviraju roditelji i djeca, a upravo ove godine, markantnom brkajliji iz Karakašice Joki Runji, namještaču alke, ostvarila se velika životna želja. Njegov pomoćnik u namještanju alke bit će mu sin Mišo, djelatnik Gardijske mehanizirane brigade HV-a.

‘Nema riječi kojom mogu opisati svoju sreću i zadovoljstvo. Mislim kako u alkarskoj povijesti, u ovih 303 godine, nije bio slučaj da su otac i sin bili namještač alke i pomoćnik. Mišo točno zna kada i u kojoj razini podizati konop, koplja od alkara prima na pravi način, sluša zapovidi i što mogu nego, kao otac, biti puna srca i zadovoljstva’, kazuje Joko Runje.

Prisjetio se Joko i svojih početaka u Alki.

‘U Alki sam od 1984. godine, kao pomoćnik Mirku Jagnjiću, a 1990. sam postao namještač. Puno toga sam dobroga doživio u Alki. Obišao sam s Alkom mnoga mjesta, ali što sam 25 godina za pomoćnika imao mog kuma Dušana Romca, to je neopisivo.’

Joki je, kako kaže, posebno drago na Trkalištu, svojim prepoznatljivim glasom, obznaniti svima da je alkar pogodio u sridu.

‘Na tisuće puta sam objavio svima na Trkalištu gdje je završilo alkarsko koplje. Mogu mi se zavezati oči, ali ću po zvuku uvijek pogoditi u koliko je pogodilo koplje. Do sada, svih ovih godina, ama baš nitko nije kazao ‘Joko, nije valjalo ovo ili ono’ ili da sam pogriješio’, kazao je popularni Joko.

Uz to što je namještač alke, Joko je poznat i kao snimatelj, fotograf, izrađivač alkarskih kopalja, a nekada je bio odličan nogometni vratar.

Iako smo željeli čuti i dojmove sina Miše, to nam nije uspjelo. Samo nam je kratko kazao kako je ‘ćaća’ kazao sve i da je dovoljna fotografija.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh