semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Cetinska krajina kroz etnografsku zbirku Franjevačkog samostana u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 2 kolovoza, 2015
izlozba_naslovnica

U utorak, 4. kolovoza 2015. u 18,30 sati, u Alkarskim dvorima u Sinju bit će otvorena izložba Cetinska krajina kroz etnografsku zbirku Franjevačkog samostana u Sinju.

Zbirke Franjevačkog samostana u Sinju zaštićeno su kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ovom izložbom predstavlja se Etnografska zbirka koja je prikupljena trudom i zalaganjem fra Nikole Gabrića, fra Josipa Solde i fra Mirka Marića.

Etnografska zbirka je zaokružena cjelina koja svjedoči o tradicijskoj kulturi Cetinske krajine, ali i šire unutrašnjosti Dalmacije koju hrvatska etnologija označava kao dinarski kulturni areal. Stoga se kroz prikazane predmete iz zbirke nastoji ocrtati tradicijska kultura sela. Podjelom na osnovne djelatnosti: stanovanje, gospodarstvo i odijevanje predstavljaju se načini kojima su se osiguravala sredstva za život i rad.

Predmeti izloženi u Etnografskoj zbirci Franjevačkog samostana potječu iz 19. i početka 20. stoljeća, a kako se tradicijska kultura ne može u potpunosti ograničiti na određeno vremensko razdoblje, oni povezuju način života i rada od prapovijesti do danas. Ipak, tradicijska kultura sela nije statična i nepromjenjiva, kakvom se često smatra. Selo živi i mijenja se, prati i prihvaća promjene, prilagođava ih sebi, tako da kroz materijalnu kulturu prepoznajemo različite kulturne utjecaje i strujanja, političke, društvene i gospodarske procese. Prikazani predmeti, koji su nekad obilježavali svakodnevnicu, većinom su nestali iz kuća i  gospodarskih objekata, oni su znakovi vremena i svojevrsni povijesni dokumenti koji svjedoče želji da se dio tradicijske kulture sačuva od zaborava.

Misao vodilja ove izložbe je ukazivanje na vrijednost Etnografske zbirke i važnost njene zaštite i očuvanja.

Osim detaljnog dokumentiranja zbirke kao cjeline te svakog pojedinog predmeta i donošenja akta o zaštiti, nužno je njezino redovito održavanje i odgovarajuće čuvanje i korištenje na dobrobit Sinja i cetinskog kraja. Uz određene napore Zbirka može postati značajan kulturni, edukativni i turistički sadržaj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh